prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Novi Erasmus projekt “Krive su pčele”

Osnovna škola Slatine i Osnovna škola Nove Jarše iz Slovenije započele su provedbu Erasmus KA210 projekta “Krive su pčele” prvim sastankom 21. i 22. listopada 2022. godine.

Projekt se bavi aktivnostima koje potiču i jačaju ekološku svijest te digitalne i komunikacijske vještine. Učenici obje škole sudionica upoznat će se s aktivnostima projekta, razmijeniti znanja i iskustva o ekološkim problemima te zaštiti i važnosti očuvanja pčela. Jedan od ciljeva projekta je poticanje i razvijanje kreativnosti, inovativnosti, sposobnosti preuzimanja razumnog rizika i sposobnost planiranja, organiziranja i vođenja projekata, što će učenicima obje škole pomoći u razvijanju potrebnih znanja i vještina za suvremeno tržište rada.

Osim slovenske i slatinske škole, u projekt će biti uključeni i roditelji te lokalne zajednice, a osobito lokalni pčelari i ekološke udruge. U planu su mobilnosti za učenike i učitelje obje škole, izgradnja senzornog puta u obje škole, te kao vrhunac suradnje – zajednički glazbeni koncerti u Splitu i Ljubljani, kroz koje bi se široj javnosti približio i osvijestio problem egzistencije pčela te potaknula cjelokupna javnost na aktivnije uključivanje u borbu protiv ekoloških i klimatskih promjena u svijetu.

Četvero učitelja iz Osnovne škole Nove Jarše iz Ljubljane posjetilo je 21. i 22. listopada 2022. godine OŠ Slatine na otoku Čiovu na pripremnom sastanku na kojem su dogovarali nadolazeće projektne aktivnosti. Slovenski učitelji su prisustvovali obilježavanju Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje nakon čega je uslijedio i prvi radni sastanak s Erasmus timom OŠ Slatine na kojem su se detaljno razradili ciljevi i planirali daljnje aktivnosti. Nastavilo se u istom tonu i u poznatom slatinskom svetištu Gospe od Prizidnica, a potom je uslijedio i posjet pčelaru Miljenku Joziću u Primoskom Dolcu gdje su učitelji obaju škola saznali što znači uzgajati pčele. Susret s pčelarom je bio osobito zanimljiv zbog planirane izgradnje senzornog puta, ali i neizmjerne važnosti pčela za ekosustav. Neizostavan je bio i posjet Splitu i razgledavanje poznatih splitskih znamenitosti, a razgledavali su i Klišku tvrđavu te ostale zanimljive dalmatinske lokalitete. Suradnja se nastavlja u studenom planiranom berbom maslina u školskom masliniku gdje će slatinski učenici poučavati slovenske maslinarstvu.