prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

NSK se pridružuje Danima otvorenih vrata EU projekata u Hrvatskoj

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu se pridružuje Danima otvorenih vrata EU projekata u Hrvatskoj, koji se održavaju od 20. do 30. studenoga 2021. godine u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i uz podršku Europske komisije.

Projekt Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori provodi se od 2016. godine, potaknut nedovoljnom međunarodnom vidljivošću hrvatskih znanstvenika te zbog nedovoljne mobilnosti znanstvene radne snage, posebno mlađih znanstvenika. Projekt e-Izvori vrijedan je 133.760.000,00 kuna, ostvaruje se u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Europskoga socijalnog fonda kako bi se hrvatskim znanstvenicima povećao pristup međunarodnim časopisima i bazama podataka, što izravno utječe na poboljšanje istraživačkoga okruženja za znanstvenike i otvara mogućnosti njihove bolje međunarodne vidljivosti.

Oba cilja projekta su dosegnuta i premašena. Tako su ciljane vrijednosti prvoga cilja povećanje dostupnosti i korištenja elektroničkih izvora bile 50 potpisanih ugovora, a ostvaren je potpis 61 ugovora; edukativnim radionicama prisustvovalo je 878 korisnika, od kojih 671 jedinstveni korisnik, potvrđen u IT sustavu (ciljana vrijednost je bila 500 korisnika). Drugi cilj je bio povećanje međunarodne vidljivosti znanstvene produkcije hrvatskih znanstvenika. Analiza znanstvene produktivnosti znanstvenih radova hrvatskih znanstvenika u razdoblju od 2011. do 2020. godine pokazuje stalni porast radova hrvatskih znanstvenika u citatnoj bazi podatka Web of Science. Projekt završava 31. prosinca 2021. godine.

Projekt Traditional children’s stories for a common future – TRACE novčano je potpomognut u sklopu programa Erasmus+. Koordinirala ga je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s partnerima – javnim ustanovama i udrugama iz Hrvatske, Grčke, Latvije i Španjolske. Projekt vrijedan 178.330,00 eura započeo je 1. rujna 2018., a završio 31. srpnja 2021. godine.

Svrha je Projekta upoznati učitelje, knjižničare, edukatore i drugu zainteresiranu javnost koja radi s djecom u dobi između 6 i 12 godina s tradicionalnim dječjim pričama iz Hrvatske i partnerskih zemalja i tako promicati europsku kulturnu baštinu, poticati čitanje i kritičko razmišljanje djece, istaknuti važnost cjeloživotnoga učenja, razvijati komunikacijske i društvene vještine djece te istaknuti bogatstvo i raznolikost europske kulturne baštine.

U povodu Dana otvorenih vrata EU projekata, prezentacije projekata Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori i Traditional children’s stories for a common future – TRACE dostupni su na Youtube kanalu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.