prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

O ravnopravnosti spolova u sklopu Erasmus+ KA2 projekta

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta “Strengthening equality, diversity and inclusion for an intercultural European education” četiri učenika I.gimnazije Osijek (Ema Turniški, Nika Kolesarić, Ana Kolarić i Tin Čupić) u pratnji nastavnica Ivane Štiglec i Daniele Dorčak boravili su tjedan dana na mobilnosti u grčkom gradu Chania na otoku Kreti. Projekt, čiji je koordinator I.gimnazija Osijek, bavit će se temama kao što su europske vrijednosti, ravnopravnost spolova, solidarnost, inkluzija i interkulturalna komunikacija. Zemlje partneri su Španjolska, Italija, Bugarska, Grčka i Turska, a projekt je započeo u rujnu i trajat će dvije godine.

Tema prve mobilnosti u Grčkoj bila je ravnopravnost spolova. Prvi dan učenici su  predstavili svoje gradove i škole te prezentirali što su napravili tijekom lokalnih aktivnosti u svojim zemljama na temu ravnopravnosti spolova, te su posjetili Gradsku vijećnicu gdje su ih pročelnica za kulturu i pročelnik za turizam upoznali s kulturnom baštinom i zanimljivostima otoka Krete. Nakon toga organizirano je stručno vodstvo gradom Chania.

Drugi dan učenici su u skupinama radili na scenarijima za igre uloga gdje su morali primijeniti vlastito viđenje teme ravnopravnosti spolova. Nakon pisanja scenarija, iste su izveli, te je najbolja skupina i nagrađena.

Treći dan učenici su prisustvovali nastavi engleskoga jezika, a ostatak dana bio je predviđen za pisanje priča – svaka skupina trebala je obraditi ravnopravnost spolova u određenom području (politika, sport, posao,obiteljski život…). U četvrtak su sudionici bili na izletu i posjetili muzej arheološkog nalazišta na Kreti. U njemu se čuvaju pronalasci iz drevnog grada Eleftherne. Nakon toga bili su na predavanju o ravnopravnosti spolova na Sveučilištu Kreta u gradu Rethymno.

Zadnji dan druženja učenici su prezentirali svoje priče, evaluirali cijelu mobilnost, a održana je i svečanost kojom je zaključena prva mobilnost ovog projekta.

Učenici su boravili u grčkim obiteljima što je doprinijelo boljem upoznavanju grčkog načina života, kulture i tradicije. Hrvatski učenici će uskoro uzvratiti gostoprimstvo jer je sljedeća mobilnost  u Osijeku, u veljači 2020.