prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Dana BezVeze u Područnoj školi u Rajevom Selu

Učenici Područne škole Rajevo Selo u Osnovnoj školi „Antun i Stjepan Radić“ Gunja obilježili su Dan BezVeze.

Sat je započet meditacijom na tepihu, na podu učionice, gdje je školska knjižničarka slijedeći savjete dinosaura Dine djeci predložila izvođenje kraćih meditacija kako bi se upustili u tehnike mindfulnessa na njima koristan i zanimljiv način.

Svakodnevno smo opterećeni novim tehnologijama. Koliko su nam olakšale život, toliko su nas ubrzale i učinile anksioznima. Nema više niti jednog trenutka kojeg ne prekine neki BIP na našim pametnim telefonima. Obiteljski ručak, igranje nogometa na igralištu, učenje pa čak i tijekom nastave… u sve naše trenutke upleo se BIP. Mjera u svemu! Pa tako i u korištenju tehnologija. Važno je osvijestiti kad nam naš pametni telefon stvarno služi da nam olakša život, pruža informacije, a kada postajemo njegova žrtva. Koliko god bio pametan, besmisleno je očekivati od pametnog telefona da kaže: “STANI! Danas si pretjerao! Druži se s prijateljem pored sebe, posveti mu svoje vrijeme. Pročitaj knjigu! Dopusti sebi malo mira i tišine!”.

Svrha ovog projekta nije ocrniti tehnologije. One su nam i omogućile toliko toga. Svrha je osvijestiti koliko zloupotrebljavamo nove tehnologije, škodeći time svome miru, svojim socijalnim kontaktima, svojoj posvećenosti učenju pa čak i uživanju u životu.

Učenici su bili dijelom Jurske škole meditacije učitelja Diple. Radili su meditaciju zagrljajem, meditaciju za zemlju, meditaciju s najboljim prijateljem, meditaciju planine, meditaciju lotosova cvijeta i mudre slušanja, te na  samom kraju jurski tunel ljubaznih riječi. Jednom kad prođu kroz tunel i kroz kišu ljubaznih riječi koja nam grije srca. Ponovno će postati dio tunela odnosno oni koji ostalim dinosaurima govore ljubazne riječi. Zato što svi, ali zaista svi mi, imamo svoje vrline koje nam drugi mogu istaknuti i pomoći nam da ih osvijestimo!

Nastavili su i dalje biti dijelom Jurske škole. Učenici su dobili mandale koje su trebali bojati drvenim bojicama i nastaviti u tonu opuštanja. To je slika koju stvaraju uzorci i simboli koji se ponavljaju unedogled. Dobiveni su predivni dječji radovi koji će biti izloženi u hodniku škole. Uslijedila je igra gumi-gumi. S obzirom da je vani padala kiša, igra je odigrana u razredu. Djeca su naučila nove korake i novu igru.

Druženje je završeno igrom s karticama iz kluba super junaka. Učenici su dobili kartice na kojima su bile njihove supermoći poput: kreativnosti, zahvalnosti, znatiželje, ljubaznosti, strpljivosti, mudrosti, empatije, optimizma, upornosti, humora, marljivosti itd.  Svaki učenik je pročitao svoju supermoć i objašnjenje što ta supermoć znači. Ovo nam je bio samo nastavak meditacije iz tunela ljubaznih riječi.

Zanimanje koje dinosauri izazivaju kod djece nema granica! Kroz ove meditacije učenici svoju pažnju usmjeravaju na sadašnji trenutak, popraćen znatiželjom, otvorenošću i prihvaćanjem. Riječ je o putovanju koje one koji su na njega odluče vodi putem samokontrole, sposobnosti i kako se nositi s negativnim osjećajima, odlučnosti, empatije i suosjećanja. Dan BezVeze obilježen je kroz suradnju školske knjižničarke dr. sc. Anite Tufekčić i učiteljica Marine Vidaković i Dinke Buljević.