prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Dana crvenih haljina

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića iz Osijeka obilježila je prvi petak u veljači s nekoliko aktivnosti.

Učenici i nastavnici škole noseći crvena obilježja ukazali su na važnost prevencije vezano za pojavnost moždanog udara kod žena. Osmislili su pano u holu škole, a pedagoginja, Gordana Popović, prof., je u 3. n ( tehničari nutricionisti) održala predavanje na temu “Moždani udar kod žena: simptomi, čimbenici rizika i prevencija” uz podršku psihologinje Ivane Borić Letice, mag. psych. i nastavnice Tatjane Varga, dipl. inž.

Učenici su na satu razmjenjivali iskustva  o zdravoj prehrani ,prehrani sportaša, veganstvu i vegetarijanstvu  te općenito o brizi za svoje zdravlje. Saznali su kako je javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“, pokrenuta s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena, koji je nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i liječen. Upoznali su se sa simbolom kampanje: crvenom haljinom – haljina koja predstavlja univerzalnu sliku žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja. Prikupili su statističke podatke koji pokazuju kako je jedna od pet žena, u usporedbi sa jednim od šest muškaraca, tijekom svog života, doživjela moždani udar a 60 % umrlih od moždanog udara su žene. Otkrili su da se oko 50 % svih moždanih udara može spriječiti, a rizik se smanjuje zdravom prehranom, prestankom pušenja i  konzumacijom alkohola, tjelesnom aktivnosti i kontrolom tjelesne težine i stresa.

Nadaju se kako su, uključivši se u kampanju uspjeli ukazati na važnost prevencije pojavnosti moždanog udara kod žena te time dali svoj skromni doprinos očuvanju zdravlja. Zahvaljujemo svima na sudjelovanju.