prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Dana glagoljice i glagoljaštva na Staroslavenskome institutu

Posljednjih nekoliko godina Staroslavenski institut povodom Dana glagoljice i glagoljaštva priprema i nastavne materijale koji se mogu iskoristiti u nastavi ili u radu glagoljaških skupina.

Staroslavenski institut već tradicionalno Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva (22. veljače) obilježava večernjim ciklusom mrežnih predavanja. Središnja je tema ovogodišnje Večeri hrvatske glagoljice i glagoljaštva “Brevijar Vida Omišljanina”.

Napisao ga je pisar Vid iz Omišlja na otoku Krku 1396. godine za crkvu sv. Bartolomeja i sv. Antona u Roču (Istra), a danas se čuva u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču pod signaturom Cod. Slav. 3. Zbog bogatstva svetopisamskih tekstova koji se u njemu nalaze Brevijar je Vida Omišljanina poznat i kao hrvatskoglagoljična Biblija.

Marljivim radom i trudom znanstvenika i suradnika Staroslavenskoga instituta te u suradnji s centrom Centre of Image and Material Analysis in Cultural Heritage, krajem 2023. godine objavljeno je faksimilno izdanje “Brevijara Vida Omišljanina” s transliteracijom. Ove se godine očekuje izlazak knjige studija, čime će se upotpuniti trosvezačno izdanje kojim je ovaj vrijedan hrvatskoglagoljični kodeks ponovno postao dostupan Hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti.

U četvrtak 22. veljače s početkom u 18 sati posredstvom platforme Zoom uživo će biti održana tri popularno-znanstvena predavanja, svako u trajanju od 15 minuta:

  • Srednjovjekovni brevijar: pjesmarica, molitvenik i udžbenik (Kristijan Kuhar)
  • 8,5 kilograma glagoljice (akad. Milan Mihaljević), te
  • Pisar Vid iz Omišlja (Jozo Vela).

Nakon predavanja održat će se nagradna pitalica, a onaj tko prvi točno odgovori na sva pitanja, bit će nagrađen knjigom “Hrvatski crkvenoslavenski jezik”.

Proslavi Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva možete se pridružiti preko sljedeće poveznice.

Povodom Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva Staroslavenski institut pripremio je i nastavne materijale koji se ovih dana i u svakome drugom dijelu godine mogu iskoristiti na redovnoj nastavi ili u radu glagoljaških skupina. Nastavni su materijali također povezani s Brevijarom Vida Omišljanina, a prezentacija Glagoljica i brojevi te popratni nastavni listići dostupni su na sljedećoj poveznici.