prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Dana rukopisa

Učenici 1. a razreda Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” Gunja zajedno s učiteljicom Jelenom Cvijović i u suradnji s knjižničarkom dr. sc. Anitom Tufekčić obilježili su Dan rukopisa kroz umijeće lijepoga pisanja rukom – kaligrafija.

Knjižničarka je učenicima objasnila da postoji umijeće lijepog pisanja koje se zove kaligrafija. Lijepo pisanje nudi velik broj tipova slova, njihovo ukrašavanje, kreativnost i široku primjenu.

Do prije četrdesetak godina u hrvatskim školama lijepo pisanje ili krasopis je bio nastavni predmet i ocjenjivao se.

Za krasopis su rabljena tinta  i jedna vrsta pera koja su imala mogućnosti izvlačenja tankih i debelih linija. Tako je nastalo i pravilo „gore tanka, dolje debela“ linija, Tim načinom jedno slovo pa čak i čitave riječi su se pisale u jednom ili dva poteza. Time se dobivala veća brzina, ali slaba čitljivost. Zato bi u školama ponajprije trebalo naučiti pravilan oblik svakog slova kosog pisma.

Njegovati ovu likovnu disciplinu u školama znači uputiti mlade u svijet lijepih umjetnosti s jedne i obogatiti znanja o kulturno-povijesnoj baštini pisama s druge strane.

Učenici 1. a razreda dobili su predloške jer su mogućnosti oblikovanja svih vrsta slova (pisama) kosih, uspravnih, velikih i malih neograničene u bogatoj lepezi oblika.

Osim toga, učenici su dobili arak s linijama iz svoje pisančice kako bi što pravilnije i ljepše izveli željeni oblik slova.

Prvo su izveli vježbu na papiru a drugi puta su pisali tušem i nalivperom.

Napravljena je mala izložba rukopisa na panelu u hodniku ispred knjižnice.

Priloženi dokumenti