prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Dana Sigurnijeg interneta – radionica „Naše online vijeme“

Učenici 2. a i 3. a razreda OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja jučer u knjižnici su sudjelovali na radionici pod nazivom „Naše online vrijeme – igrice, kupovina, društvene mreže“. Radionicu je pripremila i vodila školska knjižničarka Anita Tufekčić u suradnji s nastavnicom informatike Mašom Budimski Voloder.

Igranje videoigara ima brojne prednosti i pozitivne strane. Mnogi ih smatraju medijima s najvećim edukativnim mogućnostima. Zašto su videoigre tako dobre? Pomažu protiv rastresenosti – i to osobito, kažu oni koji se u to razumiju, takozvane „akcijske igre“. Povećavaju vizualnu prodornost/oštrinu: vrijeme vizualne reakcije postaje kraće, a ljudsko oko brže, što bez sumnje predstavlja prednost što se tiče motoričkih reakcija u različitim stvarnim prigodama.

Pomažu logici bržeg rješavanja problema. Razvijaju intuiciju i hipotetsko razmišljanje. Da bi mogla napredovati u videoigri i prijeći na više razine, djeca moraju unaprijed razmišljati o svakom koraku koji će napraviti, kao i predvidjeti situacije koje bi se mogle dogoditi.

Cilj radionice bio je ispitati koje igrice i društvene mreže, na koji način i u kojoj mjeri koriste naši učenici, podučiti ih kako zaštiti osobne podatke tijekom igranja i komuniciranja u igricama na društvenim mrežama te tako širiti znanje o sigurnosti na gaming društvenim mrežama. Učenici su bili podijeljeni u male timove a svaki tim imao je zadatak na hamer papiru osmisliti plakat, gdje će predstaviti internetskog junaka i njegovih pet pravila kako mogu povećati svoju sigurnost na internetu tijekom igranja igrica i komuniciranja s drugima tijekom igranja ili korištenja društvenih mreža. Svaki tim predstavio je svoj plakat nakon čega je provedena evaluacija  i zahvala učenicima na sudjelovanju.

Također, učenicima je predstavljena igra „Interland“ koju smo svi zajedno odigrali i osvojili status Internet genijalca. Svi plakati izloženi su u hodniku škole na panelima.