prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Noći geografije – radionica “Izradi svoj fosil”

Učenici 3. a, 5. a, 5. b i 6. a razreda OŠ Dobriša Cesarić Osijek sudjelovali su na radionici povodom obilježavanja Međunarodne “Noći geografije”.

Ove godine se Noć geografije održavala 5. i 12. travnja. Radionicu su organizirale učiteljice Gabrijela Bilić i Ljiljana Štanfelj.

Noć geografije (GeoNight) je inicijativa koju je prvi put predložio Francuski nacionalni geografski odbor na nacionalnoj razini 2017. godine. Od 2018. godine pa nadalje, inicijativa se proširila na međunarodnoj razini, i to prvo u Europi, a zatim i šire zahvaljujući Međunarodnoj geografskoj uniji (IGU). Glavni cilj ove inicijative je promocija geografije i geografskih aktivnosti te približiti geografska istraživanja sudionicima i javnosti.

Na početku radionice gledanjem kraćeg videozapisa učenici su doznali što su fosili, o važnosti proučavanja fosila, a potom su i skicirali svoj fosil. Nakon toga, započeli su s izradom fosila. Fosile su izrađivali na dva načina. Jedan način je bio uz pomoć gipsa i vode, a drugi uz pomoć smjese dobivene od brašna, soli i vode. Svoja zapažanja pri izrađivanu fosila su opisali na radnom listiću.

U ovoj radionici su učenici doznali na koji način nastaju fosili te njihovu važnost u proučavanju i razumijevanju Zemljine geološke prošlosti.