prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Svjetskog dana oceana

Učenici 1. a razreda OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja, zajedno s učiteljicom Jelenom Cvijović i u suradnji s knjižničarkom dr. sc. Anitom Tufekčić sudjeluju u projektu “Naša mala knjižnica”. U mjesecu lipnju čitali su priču “More” i utonuli u čitateljsku avanturu koja je integrirana u hrvatski jezik, te glazbenu i likovnu kulturu.

Na satu hrvatskog jezika učenici 1. a razreda poslušali su priču „More“ koju im je pročitala njihova učiteljica Jelena. Poznata estonska spisateljica i ilustratorica, Piret Raud donosi nam valovitu priču o moru, koja nam poručuje da zastanemo, razbistrimo misli i uživamo u tišini. More se brine o svojim ribicama i svake večeri čita im bajke za laku noć. Jednoga dana, kada su ribice bile previše bučne, more se naljutilo i otišlo. Ribice su u početku bile sretne, ali uskoro su shvatile da im nema tko čitati priču za laku noć. Ponudio se samo jedan gladni mačak.

Svako more skriva neke svoje tajne.  Čitajući ovu slikovnicu, ovu priču o moru doživjet ćemo kao nijednu morsku priču dosad. Zašto? Zato jer je more odlučilo da mu treba mir i tišina.

Nakon razgovora sa školskom knjižničarkom o dojmovima iz slikovnice, učenici su saznali da na Zemlji postoji mnogo mora i tri velika oceana. Svjetski oceani pokrivaju 98 % površine našeg plavog planeta i glavni su čimbenik održavanja prirodne ravnoteže. Oni generiraju najveći dio kisika koji dišemo, reguliraju našu klimu, pročišćavaju vodu koju pijemo, nude nam farmakopeju potencijalnih lijekova i još mnoštvo toga. Ujedinjeni Narodi proglasili su 8. lipnja Svjetskim danom oceana kao priliku da se svake godine prisjetimo važnosti oceana i njegovih stanovnika te upozorimo na razaranje i pustošenje morskih prostranstava od strane čovjeka.

Na satu glazbene kulture učenici su poslušali skladbu francuskog romantičarskog skladatelja Saint-Saëns – The Carnival of the Animals – Aquarium i uživali u prelijepoj glazbenoj suiti od četrnaest stavaka. Na satu likovne kulture uslijedio je kreativni zadatak „izrada morskog dna s ribama“ gdje su učenicima pomogle učiteljica Jelena i knjižničarka Anita. Ideja je preuzeta s poveznice. Dobili su predivne dječje radove, koji će biti izloženi u hodniku ispred školske učionice.