prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Svjetskog dana pošte u školskoj knjižnici

Učenici 2. a razreda OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja sudjelovali su na radionici u školskoj knjižnici povodom obilježavanja Svjetskog dana pošte, koji je za njih priredila školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić u suradnji s učiteljicom 2. a razreda.

Svjetski dan pošte proglašen je 1969. na Svjetskom poštanskom kongresu u Tokiju, a obilježava se već 54 godine radi podizanja svijesti o ulozi pošte u svakodnevnim životima ljudi i tvrtki, kao i njezina doprinosa u svjetskom društvenom i gospodarskom razvoju.

Dan Hrvatske pošte obilježava se 9. listopada u spomen na dan kada je donesen Zakon o osnivanju javnog hrvatskog poštanskog i telekomunikacijskog poduzeća, preteče današnje Pošte.

Učenici su na početku sata slagali puzzle na poveznici, čije je rješenje bila tema današnjeg sata. Zatim su porazgovarali i upoznali se s pojmovima: pošta, poštar, poštanska marka, pisanje pisama, hobi filatelija, filatelist itd. Učenici su naučili da svaka poštanska marka mora imati: ime države, nominalnu vrijednost (cijenu), naziv, ime autora, godinu izdanja i logotip. Isto tako, knjižničarka je učenicima preporučila slikovnicu „Zečica pismonoša“, koju mogu podići i naučiti kako se piše pismo.

Učenicima su se najviše svidjele zanimljivosti iz knjige Ivana Librića „Otkrivam poštanske marke“, gdje su naučili da se najveći poštanski ured nalazi u Chicagu, a najmanji poštanski ured na svijetu je veličine 2,21 x 2,44 metara i nalazi se u saveznoj državi Florida.

Najveća zanimljivost za učenike je bila podvodna pošta koja se nalazi na morskoj dubini od 3 m i svaka dopisnica je otporna na vodu i svaki dan poštar ronilac prazni poštanski sandučić, a ubačene dopisnice pečatira posebnim žigom. Osim podvodne pošte, postoji i vulkanska pošta. Pošta Vanuatu postavila je poštanski sandučić na samom vatrenom rubu kratera vulkana na otoku Tanni. Poštanski šalter i poštanski sandučić atrakcija su jer su i jedini na svijetu pokraj živog vulkana.

Najsmješnija zanimljivost za učenike je bila da su mačke služile za isporuku pošte kada su davne 1879. godine u Belgiji zaposlili 37 mačaka kako bi nosile pisma prema manjim mjestima. Naravno, mačke nisu bile disciplinirane i usluga je ukinuta. Uslijedio je radni zadatak gdje su učenici dobili zadatak da kreiraju i nacrtaju svoju poštansku markicu po želji. Sve poštanske markice završit će na izložbi u hodniku škole. Za kraj radionice, učenici su dobili radni listić, gdje su trebali napisati temu sata i najvažniju misao i sve pojmove koje su danas naučili.