prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

I ove je godine u Gimnaziji Matija Mesić iz Slavonskog Broda obilježen Dana sjećanja na žrtvu Vukovara postavljanjem prigodne izložbe u auli škole. Izložbu su pripremili i postavili učenici 4. a i 4. d razreda.

Strahote rata i životne sudbine različitih ljudi koji su se zatekli u opkoljenom gradu bile su inspiracija za izložbu. Branitelji, djeca, starci, ranjenici i zatvorenici logora su simbolički predstavljeni kroz motive općepoznatih djela likovne umjetnosti (Banksy, E. Munch, M. Beckmann) koji su prebačeni u kontekst opkoljenog grada. Poznate ratne fotografije M. Lišanina i M. Biljka nastale u samom Vukovaru koje prikazuju legendarnog zapovjednika Blagu Zadru i novinara Sinišu Glavaševića, učenici su interpretirali na vlastiti način. Cilj izložbe bio je osvijestiti atmosferu u samom gradu koju karakterizira strah, očaj, neizvjesnost, ali i  nada, hrabrost i prkos. Kroz rad na cijelom projektu učenici su upoznali kronologiju opsade samog grada, ali i prikupili svjedočanstva svjedoka vremena. U svom radu koristili su različite izvore informacija od djela Grad je bio meta, Sunčica, 91,6 MHz-glasom protiv topova Alemke Mirković, Hotela Zagorje Ivane Simić-Bodrožić do Preživio sam Vukovar i Ovčaru Vilima Karlovića. Na temelju svega učenici su pripremili i film koji predstavlja kolaž sjećanja i uključuje i kratku kronologiju opsade kao i pjesme inspirirane događajima u Vukovaru 1991. godine.