prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Objavljeno novo izdanje “Filmoškolaca”

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio je pregled odabranih domaćih i međunarodnih događanja u području filmskog obrazovanja i promicanja filmske pismenosti, za predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast.

Pod nazivom ‘Filmoškolci’ te se aktivnosti predstavljaju u okviru HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti, kao pomoć stručnjacima u području filmskog obrazovanja i svim odgojno-obrazovnim djelatnicima koji se u nastavnom radu bave filmskom umjetnošću i stvaralaštvom.

Među ostalim, najavljeno je zimsko izdanje Filmske naSTAVe, filmsko-obrazovnog programa Hrvatskog filmskog saveza namijenjenog srednjoškolcima, studentima i nastavnicima, koje je posvećeno dokumentarnom filmu.

Ove se godine održava u suradnji s produkcijskom kućom Factum, no umjesto u kinu Tuškanac bit će online s raspravama uživo,  od 11. do 15. siječnja u prijepodnevnim satima, putem platforme, filmskanastava.hfs.hr. Sudjelovanje je besplatno, a prijave se primaju do 10. siječnja.

Podsjećaju i  kako je drugi rok Javnog poziva HAVC-a za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2021. godini otvoren do 14. siječnja, a obuhvaća i programe stručnoga usavršavanja i edukacije, te programe filmskih festivala i drugih audiovizualnih manifestacija, djelatnosti razvijanja audiovizualne kulture, proučavanje i kritičko vrednovanje te izdavaštvo u području audiovizualnih djelatnosti.

Sljedeće izdanje belgijskog online webinara posvećeno Hrvatskoj

Belgijska organizacija Media & Learning Association u studenom je započela sa serijom mjesečnih online webinara posvećenih medijskoj i audiovizualnoj pismenosti u europskim zemljama odnosno pojedinim regijama, a nakon Belgije i baltičkih zemalja, sljedeće izdanje posvećeno je Hrvatskoj.

Održat će se 20. siječnja, a uvodno izlaganje o stanju medijske pismenosti držat će Robert Tomljenović(Agencija za elektroničke medije).

Potom će biti predstavljeni značajniji projekti na nacionalnoj razini: portal medijskapismenost.hr AEM-a i UNICEF-a Hrvatske, projekt Djeca medija Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu te filmsko-obrazovna platforma Filmska naSTAVa Hrvatskog filmskog saveza.

Nakon što je otkazana u travnju 2020., konferencija Next Steps in Film Education: Regional seminar of film education in South Eastern Europe održat će se online, 26. i 27. siječnja.

Program je namijenjen regionalnim i europskim stručnjacima u području filmskog obrazovanja, a uz ključne teme i razmjenu iskustava bit će predstavljeni i odabrani primjeri dobre prakse, među kojima i hrvatski.

Seminar organiziraju Slovenski filmski centar i Kinodvor, a dio je međunarodnog strateškog projekta razvijanja filmskog obrazovanja, From Framework to Impact, nositelji kojega su Britanski filmski institut, Danski filmski institut, njemački Vision Kino i Francuska kinoteka.

Izložba posvećena Zagreb filmu do kraja siječnja

U Muzeju suvremene umjetnosti do 31. siječnja ostaje otvorena velika multimedijska izložba ‘Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma’, posvećena slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru te institucije osnovane 1953. godine, koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova.

Predstavlja se i globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma, te više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima prestižna nagrada Američke filmske akademije Oscar za najbolji animirani film dodijeljena 1962. godine Surogatu Dušana Vukotića.

Iz HAVC-a podsjećaju da je objavljeno i novo izdanje Film Education Journala, koje, između ostalog, donosi članke o modelima i praksama filmskog obrazovanja u Škotskoj, Sloveniji, SAD-u i Nigeriji. Film Education Journal jedini je europski stručni časopis specijaliziran za područje filmskog obrazovanja, a izdaje ga UCL Press (University College London). Pristup je otvoren, putem platforme ScienceOpen.

Također, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u suradnji s OŠ Petra Zrinskog iz Zagreba uspješno je privela kraju projekt Senzibilizacijom do integracije, koji je osnovnoškolcima, njih više od 180 koliko ih je sudjelovalo, kroz niz aktivnosti približio doživljaj filma iz perspektive djece i odraslih oštećena vida i sluha i senzibilizirao ih za inkluziju, toleranciju i jednakopravnu dostupnost (filmske) umjetnosti i stvaralaštva.

U online obliku  održano je 14. izdanje Festivala tolerancije, u sklopu kojega je predstavljena Dijalogijaedukativna platforma posvećena temama holokausta, građanskog odgoja i izgradnji empatičnog i demokratskog društva.

Na njoj će trajno biti dostupni odabrani igrani i dokumentarni filmovi s prethodnih izdanja festivala uz didaktičke materijale, kvizove, predavanja, arhivski materijale i drugo, a cijeli je projekt proizašao iz festivalskog programa Edukacijska jutra na kojem je do danas sudjelovalo preko 35 tisuća djece i mladih i njihovih nastavnika. Korištenje Dijalogije je besplatno, a pristupa joj se izravno putem zahtjeva koji je potrebno uputiti Festivalu tolerancije.