prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obrtnička škola iz Splita posjetila WoBoGe školu u Recklinghausenu u Njemačkoj

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta “EUse your brain – Challenge your talent for science“ održana je treća transnacionalna aktivnost osposobljavanja, podučavanja i učenja u Recklinghausenu u Njemačkoj (LTTA-C3) u trajanju od 03.10. do 08.10.2016. Domaćin je bila partnerska škola Wo Bo Ge iz Njemačke, a osim Obrtničke škole iz Splita sudjelovale su i partnerske škole iz Nizozemske i Španjolske.

Obrtničku školu iz Splita predstavljalo je deset učenika  u pratnji profesorica Mirande Barac i Tanje Jovanović. Učenici Elena Čulina, Jakov Rnjak, Mirela Ninčević, Ivana Ivandić, Andrea Ergović, Kate Čupić, Melinda Vukušić, Mia Ivačić, Luka Holovka  i Đurđica Juginović proveli su jako lijepih šest dana u radu i druženju sa svojim vršnjacima iz europskih partnerskih škola.

Učenici su se kroz radionice u školi najprije pripremili za rad na zajedničkom projektnom zadatku iz područja aromatske kemije pod nazivom „Vanilija ili vanilin?“, a zatim su dva dana proveli na sveučilištu Bochum gdje su zajedno radili na analizi i sintezi aromatskog sredstva u sveučilišnom laboratoriju.

Bili su podijeljeni u dvije grupe koje su se izmjenjivale. Dok je jedna grupa u laboratoriju radila eksperimente, druga je grupa u predavaonici sveučilišta marljivo izrađivala prezentacije u kojima su nastojali predstaviti sve što su naučili ovaj tjedan. 

Zadnji dan učenici su dobili ulogu nastavnika kako bi učenicima osnovne škole održali zanimljiv i zabavan sat gdje su im osim naučenog gradiva iz aromatske kemije prezentirali rezultate koje su postigli ovaj tjedan, te su ih upoznali s državama iz kojih dolaze, kao i Erasmus + programom i svim njegovim pogodnostima, posebno naglašivši iskustvo boravka kod obitelji domaćina.

Tijekom boravka u Wo Bo Ge školi učenici su i sami imali priliku prisustvovati redovnoj nastavi iz različitih predmeta. U sklopu radionice kao pripreme za rad na projektu, učenici su pisali test iz engleskog jezika iz kojeg su svi hrvatski učenici imali vrlo uspješne rezultate. Cilj ove aktivnosti je bio da se  učenike što više motivira na učenje stranih jezika i STEM predmeta jer im se kroz grupni rad i zabavne metode kroz igru nastojalo približiti materiju i učiniti je zanimljivom. Ova aktivnost je ujedno imala za cilj upoznavanje druge kulture i običaja. Stoga je osim radom, tjedan  bio ispunjen druženjem i zabavnim aktivnostima poput kuglanja i posjeta botaničkom vrtu.

Učenici ove splitske škole izradili su video/foto izvješće o dojmovima tjedna pod nazivom „Impressions of the week“ koje se može pogledati na internetskoj stranici projekta.

Ovaj susret popratili su njemački lokalni mediji, a Obrtnička škola u Splitu će u travnju 2017. biti domaćin partnerskim školama i organizator susreta u Splitu.