prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Od metodičke izložbe i starih kulisa do božićnih čestitki

Metodičkim izložbama Likovne kulture u Osnovnoj školi Tituša Brezovačkog namijenjen je zid polukata središnjeg stubišta škole.

Božićni blagdani svake godine iznova u školske prostore unose božićno raspoloženje. Bilo da je riječ o kulisama za Božićne priredbe, plakatima koji ih oglašavaju ili drugim likovnim eksponatima – u razdoblju studenog i početkom prosinca likovne skupine 5. –  8. razreda imaju pune ruke posla.

Nekad su ručno izrađivane i brojne blagdanske čestitke, međutim danas nije nužno tako. Bilo da se one koriste za službene objave događaja ili kao božićne čestitke, jednostavnije ih je oblikovati kao digitalne inačice likovnih (prostornih) realizacija. I premda na svoje “adrese” neće stizati kao “rukopisna” pošta, dašak toplog, dječjeg (likovnog) rukopisa uvijek nose u sebi. Ponekad ih je moguće “generirati” i iz sasvim neočekivanih likovnih aktivnosti poput jedne metodičke izložbe (primarno bez božićnih ambicija).

Metodičkim izložbama Likovne kulture namijenjen je zid polukata središnjeg stubišta škole. U tom prostoru, koji omogućava promatranje učeničkih izložaba s tri razine, u listopadu je izlagana podtema Makrokozmos iz tematske cjeline posvećene ljudskim osjeti(li)ma. Ukupno su bile postavljene sedamdeset dvije slike šestih razreda. Budući da učenici sami nisu opažali putem teleskopa, već slikajući uvježbavali svojstva boje – ton i valer, neposrednost doživljaja pri slikanju fenomena svemira omogućile su im NASA-ine fotografije koje su pronašli. Izložbu su dokumentirali članovi likovne skupine „Vizualni identitet“.

Fotografija izložbe Makrokozmos kombinirana s učeničkim gifom je oblikovana u blagdansku čestitku. Tijek njene pojavnosti zabilježen je na poveznici,  gdje se nalazi i čestitka s anđelima glazbenicima – koja je prije deset godina započela vlastiti put u funkciji kulise božićne priredbe. Taj veliki format (320 cm x 280 cm) ove godine je rekomponiran na nešto manju (zlatnu) podlogu s porukom, željom – “Sretan Božić…Mir ljudima na cijeloj Zemlji.”  Novonastali rad je prigodno izložen u “metodičkom” prostoru u prosincu. Ujedno je snimljen i oblikovan kao čestitka. Uz ove dvije, na zajedničkoj poveznici je i treća čestitka – Djed Mraz, promrzle brade, prvobitno (također) učenički prigodni rad u prostoru škole.