prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Odabrane škole za novu sezonu projekta “Škola budućnosti”

U novu sezonu projekta “Škole budućnosti” ulazi 126 škola koje započinju ili nastavljaju svoju transformaciju u Škole budućnosti. Osnovna škola “Antun i Stjepan Radić” iz Gunje nastavlja svoju transformaciju u Školu budućnosti.

Ove školske godine školski koordinator bit će nastavnica matematike i informatike Martina Jukić uz knjižničarku dr.sc. Anitu Tufekčić. Projekt “Škola budućnosti” pokrenule su tvrtke STEMI i Infobip, a pilotiran je u drugom polugodištu školske godine 2020/21. Cilj projekta bio je i ostao učiniti Hrvatski školski sustav svjetskim predvodnikom, koji najmodernija znanja iz industrije donosi u okviru školskog programa umjetne inteligencije za osnovne i srednje škole.

Nakon službene objave projekta stvorio se ogroman interes škola i roditelja sa željom da se njihova djeca uključe u projekt. U samom pilot projektu sudjelovalo je više od 60 škola, 1000 učenika i 150 učitelja diljem Hrvatske. Učenici su formirali razvojne timove, istraživali UN ciljeve održivosti te osmišljavali chatbot rješenja pogonjena umjetnom inteligencijom koja rješavaju neki od problema u njihovoj lokalnoj sredini.

Nakon uspješnog pilota i iznimno zadovoljnih učitelja i učenika nastavlja se s gradnjom zajednice Heroja, koji će biti generator promjena u društvu i obrazovnom sustavu. Također, želi se okupiti tehnološka zajednica Hrvatske koja će uložiti u budućnost djece, biti im primjer ambicioznosti i dobrog djelovanja te dokaz postignuća i dugoročnog osobnog razvoja.

Primarni je cilj projekta povezivanje hrvatskih škola s tehnološkom industrijom. Uvođenjem novih znanja kao što su: Umjetna Inteligencija, Internet of Things, crowdfunding, izgradnja tehnoloških tvrtki u projektu “Škola budućnosti”, planira se popularizirati obrazovanje u Hrvatskoj. Svake godine, sve do 2025. godine, uvodit će se najrelevantnija znanja iz industrije 4.0. u školski sustav, s ciljem pretvaranja učionica u inovacijske laboratorije. Popis odabranih škola može se pronaći na poveznici.