prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Odgojne mogućnosti školskih vrtova

Učenici Osnovne škole Ivan Duknović, Marina, područne škole Vrsine često imaju nastavu u školskom vrtu.

Školski vrt je idealno mjesto za obradu brojnih nastavnih sadržaja. U njemu se mogu realizirati svi nastavni predmeti, a takva nastava temelji se na vlastitim iskustvima. Djeca rado sudjeluju u nastavi koja se odvija u školskom vrtu, spontanija su, dolaze brže do zaključka. U istraživačkoj nastavi učenici lakše usvajaju znanja.

Nastava u školskom vrtu pruža mnoge mogućnosti organiziranja rada i aktivnosti, pa se može izvoditi u dodatnoj nastavi, izbornoj nastavi i izvannastavnim aktivnostima (u sklopu maslinarske, vrtlarske skupine, eko skupine, učeničke zadruge i sl.), u obliku redovne nastave (na satovima Prirode i društva, Hrvatskog jezika, Likovne kulture…), kao terenska nastava planirana kurikulumom ili neplaniranim i spontanim radom. Školski vrtovi pružaju učenicima priliku komunikacije s prirodom i okolišem, što može pozitivno utjecati na njihove stavove prema okolišu i njegovom očuvanju.

Radom u školskom vrtu ostvarene su i međupredmetne teme: Osobni i socijalni razvoj- potiče cjelovit razvoj djece i mladih u zdrave, kreativne, samopouzdane, produktivne, zadovoljne i odgovorne osobe koje međusobnom suradnjom i djelovanjem doprinose društvenoj zajednici. Poduzetništvo podrazumijeva kreativnost, inovativnost, sposobnost pojedinca da ideje pretvara u djela, razvija ekonomsku i financijsku pismenost. Održivi razvoj razvija i širi znanja o funkcioniranju i o složenosti prirodnih sustava i o posljedicama ljudskih aktivnosti. Razvija solidarnost prema drugim ljudima, odgovornost prema okolišu, vlastitom i tuđem zdravlju, kao i odgovornost prema cjelokupnome životnom okruženju i prema budućim generacijama.

Školski vrt područne škole Vrsine je edukativni mediteranski školski vrt, godišnje vrt posjeti oko 200 posjetitelja, u vrtu se organiziraju radionice i predavanja. Aktivnosti u školskom vrtu možete vidjeti na linku.