prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održan Drugi stručni skup Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki: “Obvezni primjerak – razvoj i uloga”

U petak 17. rujna u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je Drugi stručni skup Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki: Obvezni primjerak – razvoj i uloga. Organizator Skupa bilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo.

Središnja tema ovogodišnjega skupa bila je utvrđivanje stanja i položaja obveznoga primjerka u odnosu na primjenu Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti (NN 17/19, 98/19), koji je knjižnicama u sustavu obveznoga primjerka prvi put omogućio odabir građe koju prikupljaju, pojedinosti kojega su postupka uređene odredbama zasebnoga, podzakonskoga akta, Pravilnika o obveznom primjerku (NN 66/2020). Skup je otvorio stručnu raspravu o stanju i položaju sustava obveznoga primjerka na državnoj i županijskoj razini te o mogućnostima razvoja i uloge ovoga sustava u budućnosti.

Na početku programa okupljene je u ime domaćina pozdravila prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne u Zagrebu. U ime organizatora skupu se obratila dr. sc. Dijana Machala, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva, a kao izaslanik Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske pozdravni govor održao je dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik.

Program Skupa obuhvatio je pozvano izlaganje Irene Sešek, voditeljice Odjela nabava i upravljanje izvorima u Narodnoj i univerzitetnoj knjižnici u Sloveniji, naziva Obvezni primjerak u Republici Sloveniji. Prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić, predsjednica Hrvatskoga knjižničnog vijeća, održala je izlaganje Legislativni okvir za obvezni primjerak u Republici Hrvatskoj: htijenja, dvojbe, rezultati, a djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, knjižničarske savjetnice Karolina Holub i Ingeborg Rudomino, izlaganje Dostava, prihvat i pohrana obveznog primjerka online publikacija: stanje i perspektiva. Dr. sc. Vesna Golubović, knjižničarska savjetnica, rukovoditeljica Odjela Nabava i izgradnja zbirki okupljenima je predstavila portal Hrvatski obvezni primjerak. Moderatorica programa bila je Kristina Romić, predsjednica Komisije za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu.

S ciljem utvrđivanja stanja i položaja obveznog primjerka na državnoj i županijskoj razini, edukacije i povezivanja svih dionika sustava te učinkovitije suradnje s nakladnicima i antikvarima, održan je Okrugli stol na kojem su sudjelovali ravnatelji knjižnica u sustavu obveznog primjerka, Dunja Marija Gabriel, knjižničarska savjetnica za narodne knjižnice u Hrvatskom zavodu za knjižničarstvo, Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić i Irena Sešek. Moderatorica Okruglog stola bila je dr. sc. Vesna Golubović.

Drugi stručni skup Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki održao se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.