prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održan Informativni dan Europskog istraživačkog vijeća

Informativni dan Europskog istraživačkog vijeća (ERC) u svom je virtualnom izdanju 2. prosinca 2020. godine okupio gotovo 200 istraživača i znanstvenika iz Hrvatske i svijeta, zainteresiranih za mogućnosti koje nudi ta najuspješnija institucija za potporu vrhunskim istraživanjima u svijetu, istaknuli su organizatori Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe EU-a te Europsko istraživačko vijeće.

„Misija je Europskog istraživačkog vijeća pomicati granice znanja i istraživanja u svim područjima na temelju znanstvene izvrsnosti. To je najkonkurentnija aktivnost unutar okvirnog programa za znanost, istraživanja i inovacije zahvaljujući kojoj je gotovo 80 posto projekata financiranih potporama ERC-a dovelo do velikog napretka u nekom znanstvenom području, a njih 20 posto je dovelo do fundamentalnih dostignuća.

S pozicije Hrvatske kao male zemlje shvaćamo važnost bespovratnih sredstava ERC-a kao jednog od ključnih instrumenata za poticanje nacionalne istraživačke izvrsnosti. Stoga je potrebno proširiti krug podnositelja zahtjeva kao i korisnika ovih potpora u Hrvatskoj. A jednako je važno da istraživačke organizacije prepoznaju važnost bespovratnih sredstava ERC-a i u potpunosti podrže svoje istraživače“, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs.

Projekti Europskog istraživačkog vijeća pomiču granice znanja i istraživanja o čemu je iz prve ruke posvjedočilo pet vodećih hrvatskih znanstvenika čije je projekte financirao ERC, a to su:prof. dr. sc. Stipan Jonjić (Sveučilište u Rijeci),  doc dr. sc. Jadranka Šepić (Sveučilište u Splitu), prof. dr. sc. Iva Tolić (Institut Ruđer Bošković), prof. dr. sc. Nenad Pavin i prof. dr. sc. Vernesa Smolčić sa Sveučilišta u Zagrebu.

Naglasili su kako ERC-ove potpore osiguravaju ostanak talentiranih znanstvenika u Hrvatskoj, ali povratak vrhunskih znanstvenika u Hrvatsku, poput profesorice Smolčić. Uz pomoć ERC-ovih sredstava mogu se zaposliti novi suradnici, kupiti znanstvena oprema i materijal nova istraživanja. Također je istaknuto kako rad na ERC-ovim projektima povećava međunarodnu prepoznatljivost istraživanja i suradnju s prestižnim svjetskim sveučilištima.

“Ako imate kvalitetnu ideju koju ste u stanju raspisati na atraktivan i uvjerljiv način, tada postoji dobra šansa da zaista i dobijete ERC grant. Ako ga i ne dobijete iz prve, dobit ćete korisne recenzije koje će vam omogućiti da vaša iduća prijava bude kvalitetnija”, suglasni su naši dobitnici ERC-ovih potpora.

Kako funkcionira Europsko istraživačko vijeće sudionicima je prezentirao Jerko Markovina, znanstveni službenik u ERC-u.

Od svojeg utemeljenja 2007. godine, ERC je financirao više od 9500 projekata te je evaluirao više od 90 tisuća projektnih prijedloga. Hrvatske institucije su nositelji četiri ERC-ova projekta ukupne vrijednosti 6,2 milijuna eura. Istovremeno, hrvatski istraživači i znanstvenici izvan Hrvatske rade na 23 projekta koje financira ERC.

Podsjetimo, projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i dodjeljuju se znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada, a znanstvenici se natječu u jakoj međunarodnoj konkurenciji u kojoj Europska komisija od sveukupnog broja prijava odabire tek 8 do 15 posto najboljih. Stoga su dobitnici ERC-a ujedno i dobitnici prestižnih međunarodnih i nacionalnih nagrada, među kojima se ističu 6 Nobelovih nagrada, 4 Fieldsove medalje, 5 Wolf nagrada.