prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održana dvanaesta Noć knjige

Nakon tri dana proslave knjige i čitanja u više od 250 hrvatskih mjesta i gradova, dvanaesta Noć knjige privedena je svojem kraju.

Središnja tema ovogodišnje manifestacije bila je umjetna inteligencija, a pitanjem Sanjaju li roboti električne knjige? nastojao se dati poticaj promišljanju ovog fenomena i njegovu dovođenju u vezu s knjigom i čitanjem. Uz umjetnu inteligenciju, sudionici Noći knjige bavili su se i ovogodišnjim književnim obljetničarima Miljenkom Smoje, Miroslavom Krležom, Dinkom Šimunovićem, Antunom Gustavom Matošem i Marijom Jurić Zagorkom.

S više od 1200 programa i prodajnih akcija, Noć knjige 2023. opravdala je status najmasovnije kulturne manifestacije u Hrvatskoj. Proslavi knjige i čitanja svojim su se programima priključile i Hrvatske željeznice, Jadrolinija i Zračna luka „Franjo Tuđman“ Zagreb. Turistička zajednica grada Zagreba Zagrepčanima i njihovim gostima ponudila je besplatne tematske šetnje gradom zagrebačkih pripovjedačica i turističkih vodičica: Josipe Šiklić – PurgericeIve Sille i Gornjogradskih coprnica, a Božidarka Šćerbe Haupt (Exploring Croatia With Darka), uz podršku Turističke zajednica grada Splita i Organizacijskog odbora “Smojinih 100”, organizirala je „Đir po gradu – Đir Velin Miston“ u povodu proslave Godine Miljenka Smoje.

Tradicionalno, na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u petak u večernjim satima, projicirani su vizuali ovogodišnje manifestacije, koje je i ovog puta osmislio dizajner Boris Kuk. Zagrebačke mališane na osobit je način razveselio Žarkov električni tramvaj, koji je uz podjelu slikovnica “prometovao” Zrinjevcem u subotu ujutro.

Noć knjige 2023. mogla se pohvaliti i odličnim medijskim pokroviteljstvom. Događanja organizatora producirali su i pratili HRT, 24 sata, Express i VIDA tv.

Na simboličan je način Noć knjige 2023. otvorena u petak 21. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U toj su prilici predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja o čitanju i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj, koje je za Noć knjige provela agencija Kvaka – Ured za kreativnu analizu. Likovni i literarni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola Umjetna ili uvjetna inteligencija? predstavio je laureate u kategoriji likovnih radova, a na svečanom događaju dodijeljene su i zahvalnice partnerima i sponzorima humanitarnog projekta Ukrajina u fokusu.

Istog dana u središnjoj hrvatskoj knjižnici održan je i program 2040: Odiseja u slovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva odnosno Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!”.

Noć knjige traje HRT-u traje i dalje – na Trećem programu do 28. travnja mogu se pratiti razgovori na temu umjetne inteligencije sa stručnjacima iz raznih područja. Do 30. travnja pak traje prodajna akcija Knjiga svima i svuda u knjižarama i online knjižarama domaćih nakladnika.

Noć knjige se održava od 2012. godine u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), i to u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara. Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA i Hrvatska gospodarska komora. Partner humanitarnog projekta Ukrajina u fokusu je TOZ Penkala.