prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održana Konferencija Sistemsko knjižničarstvo 2023.: Digitalna transformacija

Ovogodišnja konferencija “Sistemsko knjižničarstvo 2023.: Digitalna transformacija” okupila je 12. prosinca brojne članove iz stručne i akademske zajednice, a održala se u hibridnome obliku u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U radu skupa koji je namijenjen informacijskim stručnjacima te knjižničarima iz svih vrsta knjižnica sudjelovala je voditeljica Službe za arhivsku i knjižničnu djelatnost Ivona Despot koja je čestitala knjižničarskoj zajednici na inicijativama u otvaranju brojnih važnih tema koje potiču stvaranje pravednijeg, održivijeg i digitalno zrelijeg društva. Govoreći kako živimo u vremenu obilježenom digitalnom transformacijom koja zadire u sve sfere ljudskoga djelovanja, istaknula je kako procesi digitalizacije omogućuju umrežavanje na globalnoj razini i uspostavu suvremenih oblika suradnje, vidljivih i unutar naših baštinskih zajednica.

Podsjetila je na portal eKultura Ministarstva kulture i medija koji u središte stavlja izgradnju i održavanje digitalnih usluga radi poboljšanja dostupnosti, pristupačnosti i dugoročnog očuvanja kulturne baštine te dodala kako portal služi baštinskim institucijama, stručnoj i akademskoj zajednici te kao polazište za brojna istraživanja. Istaknula je i važnost održavanja takvih skupova upravo u knjižnici, jer je unapređenje digitalnih usluga i edukacija djelatnika baštinskih ustanova važan korak ne samo u poticanju procesa digitalne transformacije već i u poticanju razvoja kulture, znanosti, tehnologije, obrazovanja, gospodarstva i društva u cjelini.

Konferencija Sistemsko knjižničarstvo bavi se područjem razvoja i primjene informacijskih sustava te segmentom digitalne transformacije knjižnica i baštinskih ustanova. Tema ovogodišnje konferencije pod nazivom Digitalna transformacija aktualizira pitanja digitalne preobrazbe baštinskoga sektora, utjecaja umjetne inteligencije, razvoja novih koncepta knjižnične tehnologije, razvoja standarda u informacijskome području, umrežavanja, povezivanja informacijskih sustava, razvoja formata za obradu znanja, povezanih podataka, razvoja metapodatkovnih standarda i ontologija, razvoja i primjene semantičke infrastrukture, otvorenih podataka i ponovne uporabe podataka.