prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održana predavanja i radionica namijenjena knjižničarima

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana su predavanja i radionica pod nazivom Train-the-trainers u sklopu međunarodnoga projekta Citizen-Enhanced Open Science in Southeastern Europe Higher Education Knowledge Hubs (CeOS_SE) u kojem Knjižnica sudjeluje.

Događanje je okupilo 20-ak knjižničara željnih znanja o praksama građanske znanosti u Hrvatskoj te važnosti građanske znanosti za knjižnice.

Prvi dio treninga obuhvatio je predavanja pozvanih izlagača. Sudionike je pozdravila voditeljica projekta CeOS_SE Alisa Martek, predstavljajući njegovu važnost kao i ulogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u njegovu provođenju. Članica projektnoga tima Dolores Mumelaš održala je izlaganje Građanska znanost u knjižnicama te dala prijedloge kako organizirati aktivnost građanske znanosti u knjižnici i koje su prednosti i izazovi ove vrste događanja. Dr. sc. Goran Zlodi predstavio je projekt Građanska znanost u društvenim i humanističkim istraživanjima, institucijski istraživački projekt Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji obuhvaća studiju Donacija negativa Sportskih novosti Hrvatskom športskom muzeju.

Projekt Enriching Europeana through citizen science and artificial intelligence – Unlocking the 19th Century” (Enrich Europeana+) predstavio je dr. sc. Tomislav Ivanjko, kojemu je svrha razvoj inovativnih AI rješenja za automatizaciju transkripcije rukopisnih tekstova, a njihovo semantičko obogaćivanje aktivnost građanske znanosti. Dr. Ivanjko osvrnuo se i na aktivnost građanske znanosti Transchribaton Zagreb 2022 u kojoj su sudjelovali studenti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, transkribirajući digitalizirane materijale u sklopu zbiraka Europeane. Potom je suosnivačica i glavna tajnica Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) Rujana Bakić predstavila aktivnosti građanske znanosti Instituta, naglasivši važnost pokreta Croatian Makers koji je razvio niz platformi i projekata poput popularizacije STEM područja i uvođenja programiranja u institucije i sl.

Viši kustos Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja dr. sc. Draško Holcer upoznao je sudionike s radom Instituta Plavi svijet te predstavio aplikaciju Marine Ranger koja se može koristiti za prikupljanje podataka u sklopu građanske znanosti.

U drugome dijelu treninga održana je radionica Korak po korak: organizacija aktivnosti građanske znanosti u knjižnici koju su izradile članice projekta CeOS_SE. Njome se sudionicima željela osvijestiti uloga knjižnica u organizaciji aktivnosti građanske znanosti. Sudjelovala su tri tima koja su kreirala aktivnosti, obuhvaćajući dijelove organizacije poput mjesta, skupine građana, uključenih znanstvenika, znanstvenoga ishoda, promidžbe, rješavanja organizacijskih prepreka i dobrobiti za knjižnicu.