prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održano 14. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

14. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem održano je u Dubrovniku od 11. do 14. listopada 2023. u Studentskome centru Sveučilišta u Dubrovniku.

Organiziranjem Savjetovanja u Dubrovniku, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu kao glavni organizator obilježila je dvadesetu obljetnica rada ove nacionalne konferencije posvećene narodnomu knjižničarstvu (2003. – 2023.) i desetu obljetnicu otkako se organizira u Republici Hrvatskoj kao članici Europske unije (2013. – 2023.) te je održana u godini kada se Republika Hrvatska pridružila eurozoni i šengenskomu prostoru.

Ovogodišnja glavna tema trodnevne konferencije bila je Narodne knjižnice – stabilnost i održivi razvoj i obuhvatila je izlaganja u sklopu šest podtema: Uloga i vrijednost narodnih knjižnicaStatus i financiranje narodnih knjižnicaModeli financiranja – osnovni i alternativni izvori financiranja za održivi razvojProgrami Erasmus+ – prilika za knjižniceRazvoj knjižnica prema društvenoj uključenosti i digitalnoj knjižnici i Knjižnice – partneri održivog razvoja kroz zelenu i digitalnu tranziciju.

Savjetovanje u Dubrovniku okupilo je 187 sudionika, a tijekom triju dana trajanja Savjetovanja održano je 54 izlaganja i sedam predstavljanja u sklopu dviju radionica, i to Učinite to kroz europske programe! i Kako se priključiti ERASMUS+ programu?, jedna panel rasprava na temu zelenih knjižnica i Knjižničarski filmski festival te su predstavljena dva strateška dokumenta – Preporuke Vijeća Europe i EBLIDA-e za knjižnično zakonodavstvo i politiku u Europi i Plan razvoja mreže pokret­nih knjižnica u RH od 2023. do 2032. godine. Sudionici Savjetovanja imali su priliku upoznati se i s radom Dubrovačkih knjižnica, ovogodišnjega domaćina Skupa, kao i s radom izlagača koji sudjeluju u popratnome programu – nakladničkim kućama Katarina Zrinski i Školska knjiga te tvrtkom Primat Logistika.

Dodijeljena je nagrada publike za najbolji promidžbeni film 3. knjižničarskog filmskog festivala Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci za film Tvoj novi dom i dodijeljena su priznanja za tri najbolja posterska izlaganja, i to za projekt Da bi kotač bolje LEGO u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u mreži Knjižnica grada Zagreba, projekt Halu book u Narodnoj knjižnici i čitaonici Halubaj­ska zora i projekt Čitanje na kotačima – od ideje do ostvarenja pokretne knjižnice u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom „Metel Ožegović“ Varaž­din.

Ovogodišnje 14. izdanje skupa organizirala je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom, Dubrovačkim knjižnicama i Knjižničarskim društvom Dubrovnik te partnerima – Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Ljubljani, Savezom knjižničarskih društava Slovenije, Udrugom narodnih knjižnica Grosuplje i Deskom Kreativne Europe Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Savjetovanje se redovito održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kojem su se ove godine pridružili Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik.

Sve pojedinosti o Skupu dostupne su na mrežnoj stranici http://sznk.nsk.hr.