prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održano online edukativno predavanje “Osobna priča o asistivnoj tehnologiji” prof. Miroslava Vrankića

U sklopu eTwinning projekta “Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama” u nedjelju, 20. svibnja 2021. godine, održano je online edukativno predavanje “Osobna priča o asistivnoj tehnologiji” profesora Miroslava Vrankića u organizaciji Tehničke škole Karlovac i u suradnji s Gimnazijom Vukovar. Spomenute škole ujedno su i dio ovog projekta, a u njemu osim učenika sudjeluju i nastavnice Sanda Šutalo i Sandra Tomac Lovasić (Tehnička škola Karlovac), Sanja Pavlović Šijanović (Gimnazija Vukovar) i Maja Sokač (Gimnazija Karlovac).

Predavanje je bilo namijenjeno prije svega sudionicima projekta, ali i široj zainteresiranoj javnosti. Pomoću aplikacije Zoom, predavanje je pratilo četrdesetak slušatelja. Gost predavač Miroslav Vrankić doktor je znanosti i redoviti profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Zaslužan je za razvoj nekoliko tehnoloških pomagala koja uvelike olakšavaju život osoba s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju i jedan je od sto najvećih pokretača promjena u ovome dijelu Europe. Neka od pomagala predstavio je u ovom predavanju, a sve je bilo popraćeno autentičnim videozapisima koji su prikazivali reakcije osoba kojima su pomagala profesora Vrankića itekako olakšala život. Kratka reportaža prikazuje kako asistivna tehnologija pomaže učenicima u školi. Osim toga, prikazao je kako timskim radom sa studentima i sustručnjacima stvara i usavršava itekako vrijedna pomagala, sustave i programske podrške koje s pravom se mogu nazvati “čudom tehnologije”. Jedan od takvih je Tobbi Eye Tracker uređaj za praćenje pokreta očiju, vrsta komunikatora kojemu je svrha olakšati komunikaciju osobama s teškoćama. Da je interdisciplinarna suradnja preduvjet izradi kvalitetnih asistivnih pomagala, dokazuje i Kokolingo, prva digitalna vježbenica za djecu s artikulacijskim poremećajima. Njegov je rad itekako inspirativan i učenicima ali i poticaj na dodatno usavršavanje i senzibiliziranje za rad s osoba s teškoćama. Ovim se predavanjem upotpunila priča ovoga eTwinning projekta čija je realizacija započela 1. veljače, a završetak svih aktivnosti (njih 12) planiran je do kraja nastavne godine, odnosno lipnja.