prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

OKRUGLA metaFORA 2022.

I ove su godine u Knjižnici Vladimira Nazora U programu Noći knjige proglasili pobjednike natječaja za najbolju kratku priču OKRUGLA metaFORA 2022. sa sveukupno 300 pristiglih priča!

Desetu, obljetničku metaFORU proslavili su uživo pred brojnom publikom u prostoru Knjižnice. Pritom su prigodnom retrospektivnom izložbom Knjižica s izdanim nagrađenim pričama i promotivnim materijalom te videozapisima oživjeli sjećanja na proteklih deset godina. S ponosom su zabilježili rast natječaja – kako u brojnosti pristiglih priča, tako i u njihovoj kvaliteti. Također, podjela natječaja na odraslu i dječju konkurenciju doprinijela je ravnopravnosti i profiliranosti samog natječaja. U deset godina pristiglo je ukupno 1345 priča u odrasloj te 85 priča u dječjoj konkurenciji koju su započeli 2021.godine. Natječaj je još jednom potvrdio velik interes svih generacija, kako već afirmiranih, tako i neafirmiranih autora i početnika, ujedinio korisnike, knjižničare, pisce i sponzore.

U konkurenciji za odrasle ove godine našlo se rekordnih 256 priča i autorice su ponovno nadmašile autore u odnosu 161:95. Najstarija autorica ima 91 godinu! Najmlađi autori rođeni su 2006. godine, znači srednjoškolci. 226 priča stiglo je iz svih krajeva Hrvatske, a 30 iz inozemstva, sa čak četiri kontinenta (Australija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Crna Gora, Italija, Novi Zeland, Njemačka, SAD, Slovenija, Srbija).

Po dvije nagrađene priče iz odrasle i dječje konkurencije uprizorili su, svih ovih godina prisutni glumci Zrinka Antičević i Marko Movre iz Kazališta „Ivan Goran Kovačić“.

Nagrađeni (u konkurenciji za odrasle):

1. mjesto: Znate li da mačke znaju plivati? – Asja Korbar
2. mjesto: Čudovišta – Luna Tatjana Val
3. mjesto: Srpski ormar – Mladen Vilfan

Žiri u sastavu Julijana Matanović, Dinko Kreho, Tanja Radović, Sanja Repanić Blažičko i Lea Čorak (pobjednica metaFORE 2021.) odlučili su i pohvaliti šest priča, a to su:

  • Čelik – Goran Paladin
  • Nevidljiva – Stjepan Marković
  • Posjet – Marija Rađa
  • Slavoljubna penkala – Ivan Janč
  • Stakleni sarkofag – Mavro Matasović
  • Štakor – Linda Krmpotić

U konkurenciji za djecu našle su se 44 priče, a autorice prednjače sa čak 29 priča. Najmlađi autor ima osam godina. Priče su pristigle iz svih krajeva Hrvatske te po dvije priče iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Nagrađeni (u konkurenciji za djecu):

1. mjesto: Naredba – Gabrijel Pisačić
2. mjesto: Zaleđeni pupovi – Marina Gvozdenović
3. mjesto: Pad Gingergrada – Laura Kekez

Žiri su činili Maja Šimleša, Barbara Balenović i Ante Šarić (pobjednik metaFORE 2021.) te su i oni odlučili pohvaliti dvije priče. To su:

  • Brunko ili Brunimir  – Ivan Marčak
  • Sedam prepreka – Radhika Kos

Nagrađeni autori dobit će vrijedne nagrade koje su osigurali izdavači, a pobjedničke priče bit će objavljene i tiskane u Knjižici metaFORE koja se izdaje kao dvogodišnja publikacija.