prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Oslikavanje platnenih vrećica povodom Svjetskog dana prava potrošača

Učenici Srednje škole Prelog obilježili su Svjetski dan prava potrošača sudjelovanjem u kreativnim radionicama na kojima su oslikavali platnene vrećice i organizirali izložbu oslikanih platnenih vrećica.

15. ožujka obilježava se Svjetski dan prava potrošača. Obilježava se svake godine od 1983. godine na istu temu u cijelom svijetu. Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana prava potrošača bio je “Borba protiv onečišćenja plastikom”. Potrošnja i proizvodnja plastike, posebice one za jednokratnu upotrebu, postala je neodrživa i ima negativan utjecaj na  zdravlje i na ekosustave. Stoga je ovogodišnji Svjetski dan prava potrošača ujedinio potrošače u borbi protiv onečišćenja plastikom.

Radionica oslikavanja platnenih vrećica

Učenici Srednje škole Prelog su se također uključili u obilježavanje Svjetskog dana zaštite potrošača. U školi su se tijekom cijelog dana održavale radionice na kojima su zainteresirani učenici bojama za tekstil oslikavali platnene vrećice. Pokazali su velik interes za radionice na kojima je došla do izražaja njihova kreativnost. Učenici su napravili prava mala umjetnička djela. Oslikane vrećice izložili su u holu škole gdje su ih mogli pogledati svi zainteresirani.

Cilj ovih radionica bio je osvijestiti učenike i djelatnike škole da je plastika štetna za okoliš i da svi moramo smanjiti njenu uporabu. Jedan od načina je da ne koristimo plastične, već platnene vrećice koje su ekološki prihvatljivije, a prema našem mišljenju i puno privlačnije izgledaju. Izložba oslikanih platnenih vrećica u holu škole

Radionice oslikavanja platnenih vrećica dio su projekta “Recite NE plastičnim vrećicama” koji se u Srednjoj školi Prelog provodi pod vodstvom profesorica Tanje Gregur i Mirele Petković još od školske godine 2016./2017.  Cilj tog projekta je smanjiti uporabu plastičnih vrećica u gradu Prelogu. U sklopu projekta, članovi sekcija Mladi građani i Eko-kreativci Srednje škole Prelog oslikali su ih na stotine. Oslikane platnene vrećice prodaju se putem Učeničke zadruge “Drava” građanima Preloga i šire.

Sudjelovanjem u ovom projektu, učenici su potaknuti na razmišljanje o posljedicama štetnog utjecaja plastike na okoliš, razvijali su svoju kreativnost i poduzetnički duh i poboljšali su komunikacijske vještine.