prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Osnovci snimili dokumentarni film o moru

Učenici Osnovne škole Slatine s otoka Čiova snimili su dokumentarni film naziva “Ča more znači?” kako bi istražili značaj mora za lokalnu zajednicu.

Otok Čiovo je okružen morem koje je životno tkivo njegovih stanovnika. Kako bi istražili dublje značenje mora za otočane, učenici su snimili dokumentarni film pod nazivom “Ča more znači?”.

Film je rezultat predanog rada učenika 8. razreda Filipa Škrobice i snimateljice Sare Jerković i njihovih mentorica knjižničarke Tee Radić i Marine Ležaje te je nastao kao plod ljubavi prema moru i želji da se istakne njegova važnost u životima otočana u sklopu programa Centra izvrsnosti multimedije i jezika CIMAJ Centra izvrsnosti Splitsko dalmatinske županije. Učenici su se uputili u razgovore s lokalnim ribarima, brodarima, pomorcima i roniocima kako bi istražili različite perspektive i saznali više o tome kako more utječe na njihovu svakodnevicu.

Jedan od glavnih ciljeva filma bio je prikazati raznolikost mišljenja i iskustava ljudi koji žive i rade uz more. Učenici su intervjuirali ribara Antu Nakira koji je otkrio svoju strast prema moru i svojim zanimljivim pričama o tradicionalnom ribarenju. Slatinski brodar Mario Andrijolić je otkrio kako je nastala ljubav prema brodovima, a umirovljeni pomorac Vlado Andrijolić je podijelio svoje dojmove o dugim putovanjima i povezanosti s morem te značenju poznatog slatinskog svetišta Gospe od Prizidnica za pomorce. Ronioc Ante Rušćić je otkrio tajne podvodnog svijeta i što ga je privuklo u morske dubine.

Tijekom snimanja i uređivanja filma, učenici su uspjeli dočarati ljepotu i snagu mora te prikazali kako ono oblikuje živote otočana. Uz prekrasne pejzaže i snažne priče, dokumentarni film „Ča more znači?” pruža gledateljima dublji uvid u važnost morskog okruženja za lokalnu otočnu zajednicu.

Film je dobio iznimno pozitivne reakcije lokalne zajednice, koja je prepoznala njegovu autentičnost i istaknula važnost promoviranja očuvanja morskog okoliša. Učenici su ponosni na dostignuće i nadaju se da će film potaknuti ljude na razmišljanje o značaju očuvanja mora za buduće generacije. Film se može pogledati na poveznici.