prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Osnovna škola Drenje i Osnovna škola Popovac u međunarodnoj školskoj ekološkoj inicijativi

Osnovna škola Drenje i Osnovna škola Popovac jedine su škole iz Hrvatske koje su ove školske godine primljene u međunarodnu školsku ekološku inicijativu “Europske škole za živući planet” (ESFALP), koju su pokrenuli WWF i Zaklada ERSTE.

 

Nakon natječaja koji je u lipnju objavljen na mrežnim stranicama WWF-a, u Austriji su se od 27. rujna do 2. listopada 2013. godine okupila 33 učenika u pratnji svojih učitelja iz Hrvatske i još deset europskih zemalja (Austrije, Bugarske, Češke, Mađarske, Moldavije, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine).

Glavni cilj ESFALP Akademije bio je pokazati učenicima mogućnosti aktiviranja i izražavanja njihovog mišljenja u javnosti te ih motivirati da poduzmu korake u svrhu očuvanja prirode i okoliša. Akademija je održana u Illmitzu, gradiću oko 60 km jugoistočno od Beča, unutar nacionalnog parka Neusiedler See-Seewinkel, na krajnjem istoku austrijske pokrajine Gradišće.

Hrvatske škole i njihovi predstavnici za ovogodišnju ESFALP Akademiju su:

  •     Osnovna škole Drenje – Benjamin Krivošić, učenik 8.a razreda, u pratnji učiteljice geografije Marije Pešić
  •     Osnovna škola Popovac – Vedrana Arlavi, učenica 8. razreda, u pratnji učitelja informatike Gorana Podunavca.


Program Akademije:

  •     otvaranje seminara – predstavljanje sudionika iz svake škole
  •     ekološki otisak
  •     aktivni i odgovorni građani
  •     Dunav, rijeka koja povezuje
  •     projektni dan
  •     zatvaranje seminara.


Svaki je dan bio detaljno isplaniran i ispunjen radionicama te raznim aktivnostima na otvorenom, s točno određenom temom i ciljem. Sudionici su bili podijeljeni u skupine čiji su se članovi neprestano izmjenjivali, kako bi se omogućila što bolja međusobna razmjena ideja i iskustava.

Tijekom intenzivnih, ali vrlo zanimljivih svakodnevnih radionica davale su preporuke kako aktivno u projekt  uključiti učenike, ravnatelje i školske kolege, roditelje, lokalnu zajednicu i predstavnike lokalne vlasti, i to sve s ciljem podizanja svijesti građana o zaštiti i unaprjeđenju životne sredine.

Do kraja nastavne godine učenici će imati vremena razviti i provesti vlastite projekte očuvanja okoliša. Ideja i realizacija projekata u potpunosti je temeljena na učeničkoj kreativnosti.

U lipnju 2014. godine, učenici u pratnji učitelja ponovno će se okupiti u Rumunjskoj, na završnom događaju. Tamo će predstaviti ekološke aktivnosti koje su proveli tijekom nastavne godine, podijeliti iskustva te detaljnije razraditi već rođenu ideju za zajedničku prekograničnu eko-akciju u jesen 2014.