prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Osnovna škola Negoslavci – Naš prvi Erasmus+ projekt

Sastankom Erasmus+ tima koji čine učiteljice hrvatskog jezika Zorana Vukašinović i povijesti Dejana Okovački, te učitelj matematike Vojislav Đuračković i stručni suradnik knjižničar Bojan Lazić u ulozi koordinatora, 15. 2. 2023. godine je u Osnovnoj školi Negoslavci otpočeo Erasmus+ projekt Osloni se na IKT. Projekt će trajati 15 mjeseci, odnosno do 14. 5. 2024. godine.

Priređujući projektni prijedlog krajem rujna 2022. godine, projektni tim je pred sebe postavio tri cilja projekta: 1. Jačanje digitalnih kompetencija učitelja u školi; 2. Jačanje digitalnih kompetencija učenika; 3. Osuvremenjivanje nastavnog procesa uporabom različitih web 2.0 alata i druge informacijske i komunikacijske tehnologije.

Namjera je najprije da dio učitelja koji su za to izrazili želju putem mobilnosti djelatnika stekne određene IKT kompetencije i vještine koje će potom najprije prenijeti na ostale djelatnike i u kombinaciji prethodno stečenih i već postojećih znanja prenijeti potom i na učenike. Time bi se, kako je projektnim prijedlogom zamišljeno, ojačale digitalne kompetencije učitelja i učenika škole, što će u konačnici rezultirati suvremenijim pristupom realizaciji nastavnoga procesa. Dvije će učiteljice, članice projektnog tima, pohađati strukturirani tečaj, dok će učitelj i stručni suradnik, koji su također članovi projektnog tima, pohađati aktivnost praćenja rada, tzv. job shadowing.

Ishodi prvog sastanka projektnog tima, realiziranog prvog dana provedbe projekta, jesu odabir logotipa projekta čiji je autor učitelj informatike Goran Bunić, te izrada plana aktivnosti i plana diseminacije projekta. Namjera je kroz frontalni, skupni i individualni rad pružiti kolegijalnu podršku u razvitku IKT kompetencija najprije prema djelatnicima škole, a potom međusobnim pokazivanjem primjera dobre prakse i učenjem jednih od drugih raditi na usavršavanju digitalnih kompetencija. Također, ideja je da, tijekom i po svršetku projekta u Osnovnoj školi Negoslavci, projektni tim radi na održavanju projekta smišljajući nove aktivnosti kako u školi tako i izvan nje, ali i širenjem ideje i rezultata projekta u široj zajednici, odnosno u medijima i pružanjem podrške školama i odgojno-obrazovnim djelatnicima koji još uvijek skupljaju hrabrost upustiti se u Erasmus+ priču, što i jest jedna od ideja na kojima počiva Erasmus+ program koji se financira sredstvima Europske unije.

Sastanku je nazočio i ravnatelj škole, Branislav Danilovac.

Inače, projekt je odobrila Agencija za mobilnost i projekte Europske unije ocijeenivši ga, nakon natječaja koji je završen početkom listopada prošle godine, s 84 od mogućih 100 bodova dodijelivši školi traženih 7220 eura za njegovu realizaciju.

Članovi kolektiva škole koji su izravno uključeni u projektne aktivnosti istima se raduju i nadaju uspješnoj provedbi.