prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otključavanje teksta

Motivirane knjigom Susan Zimmermann i Chryse Hutchins “7 ključeva čitanja s razumijevanjem” i u sklopu Erasmus+ projekta “TITLE” učiteljica Elena Belec i školska knjižničarka Stjepana Kadić održale su u četvrtak, 11. veljače 2021. godine s učenicima šestih razreda Osnovne škole Fran Koncelak Drnje dvije radionice pod nazivom “Otključavanje teksta/Unlocking lines”.

U spomenutoj knjizi je razrađeno sedam ključeva, ali u nedostatku vremena, prostora ti zbog epidemioloških mjera, voditeljice radionica odlučile su s učenicima za početak obraditi tri ključa čitanja s razumijevanjem. Učiteljica Elena Belec vodila je učenike tekstom uz pomoć stvaranja senzornih slika odabravši tekst “Šalica kave” Ivana Cankara. Potaknuti na maštu, učenici su sami stvarali senzorne slike zadanih doživljaja, koji su kod nekih učenika bili slični, a kod nekih potpuno različiti. Prepoznavanje bitnog u tekstu i sintetiziranje pročitanog uz članak “Povratak Bellle i Edwarda” iz ovomjesečnog broja “Modre laste” vodila je školska knjižničarka Stjepana Kadić. Učenici su trebali odrediti što je važno, potražiti nove činjenice i izdvojiti bitno, da bi naposlijetku mogli prepričati najvažnije dijelove teksta. Učenici su u evaluacijskom upitniku izrazili želju za ponavljanjem ovakvih radionica, što će se do kraja ove školske godine i organizirati za njih.