prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otvorenje izložbe “Arheologija iz zraka”

Na Starom gradu Dubovcu (Karlovac), u četvrtak, 28. listopada, u 12 sati, otvara se gostujuća izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu. Izložba će posjetiteljima pružiti mogućnost da arheološke lokalitete iz različitih regija Hrvatske dožive iz drugačije perspektive.

Glavni fokus izložbe stavljen je na same fotografije, dok su arheološki podaci o lokalitetima svedeni na minimum.

Zračna fotografija i arheologija imaju dugu zajedničku povijest. Već početkom 20. stoljeća iz balona su snimljene prve zračne fotografije i to, Stonehenge-a i Rimskog foruma. Tijekom stoljeća za snimanje zračnih fotografija korištena su različita pomagala poput ljestvi, servisnih vozila i balona.

Zračne fotografije korištene su za prezentaciju i dokumentiranje arheoloških lokaliteta, a s vremenom se razvila i nova grana arheologije, zračna arheologija, koja se bavi proučavanjem tragova ljudske aktivnosti unutar krajolika. Napretkom tehnologije i komercijalizacijom bespilotnih letjelica proces dokumentiranja arheoloških lokaliteta iz zraka postao je lakši i brži.

Autori izložbe “Arheologija iz zraka” su Jacquelin Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Miroslav Vuković s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a kustosica gostovanja Iva Alibašić iz Gradskog muzeja Karlovac.

Izložba ostaje otvorena do 6. veljače 2022. godine, a može se razgledati u radnom vremenu Starog grada Dubovca, od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati.