prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Our children are our future” kao glavna tema Erasmus+ projekta “My Granny’s Dishes”

Od 4. do 8. travnja 2022. godine, Srednja strukovna škola Velika Gorica bila je domaćin prijateljima iz Turske, Litve, Belgije, Srbije i Italije.

Četvrta mobilnost Erasmus+ projekta obilovala je elementima kulturno povijesne baštine Hrvatske, razvijanjem prijateljstva, poštivanjem tuđih vrijednosti i tolerancijom, upoznavanjem tradicionalnih jela zemalja partnera, inkluzijom te izvrsnom suradnjom s lokalnom zajednicom. Od 4. do 8. travnja 2022. godine, škola je bila domaćin prijateljima iz Turske, Litve, Belgije, Srbije i Italije. Hodnicima i dvorištem škole mogli su se čuti razni jezici uz engleski kao službeni jezik projekta. Učenici škole bili su izvrsni domaćini i uspostavili su nezaboravna prijateljstva što se moglo očitati u njihovim suznim očima na dan rastanka. Ovakva prijateljstva traju zauvijek. Neka će se brzo nastaviti jer im predstoje još dvije mobilnosti, a to su put u Srbiju i Italiju.

Prvi dan su se dobro upoznali. Svaka zemlja slikovito se predstavila, a učenici škole su ispričali puno toga o Hrvatskoj, njezinim ljepotama, raznim kulinarskim specijalitetima i predstavili školu te razna zanimanja kojima se učenici pripremaju za život. Nakon toga, otišli su u Zagreb gdje im je vodič, profesorica Marija Patrlj, ispričala prekrasne priče o banu Josipu Jelačiću, Manduševcu, Kamenitim vratima, katedrali, kuli Lotršćak i još mnogo toga. Puni dojmova vratili su se u Veliku Goricu.

Drugi dan, u utorak, pokazali su gostima kako su bake od davnina pripremale zimnicu bez ikakvih kemijskih dodataka. Prikazali su im filmove o tome kako su u proljeće posijali sjeme, zalijevali ga i pazili dok se nije razvilo u male biljčice, koje su zatim učenici odnijeli u svoje vrtove i pazili ih cijelo dugo ljeto. Najesen su skuhali rajčice za zimnicu i upravo su od tih rajčica sada u kuhinji sa stručnom učiteljicom Katicom Birek skuhali gulaš, onako po domaće. Kuhanju su prisustvovali učenici iz svih zemalja, a na kraju su svi skupa uživali u plodovima rada. Gulaš je bio vrhunski, složili su se svi europski gosti. Dok su jedni kuhali, drugi su imali prekrasnu radionicu u kojoj im je kustosica Muzeja Turopolja, Maja Ergović pokazala kako napraviti podgutnicu, preteču kravate. Usput im je ispričala i cijelu priču o tome kako je upravo u Turopolju rođena kravata.

Zatim su se prošetali Velikom Goricom, posjetili muzej i centar za posjetitelje Turističke zajednice. Ušli su i u crkvu Blažene djevice Marije, koja je oštećena u nedavnom potresu. Navečer u holu škole imali su pravi mali spektakl. Kolegica Sanja Cmrečnjak pripremila je s učenicima jedan mali isječak iz turopoljske svadbe. Učenici iz Osnovne škole Pokupsko došli su u narodnim nošnjama i s nastavnicima, Jasminkom Podlejan i Marijom Ožakoivć otplesali su turopoljski drmeš. Profesorica Sanja Pavišić napravila je s učenicima dekoraciju za stolove. Kutak za slikanje uredile su nastavnice Jasna Piškorić i Ljiljana Vidaković. Nakon toga imali su pravu svadbenu večeru i ples uz muziku iz svih partnerskih zemalja. Bilo je to veselo i otkačeno druženje za pamćenje.

Treći dan, srijeda. Opet su posjetili Zagreb i bogatu tržnicu Dolac, jer ako se radi o projektu o hrani i lokalnim proizvodima, to je zaista nezaobilazno mjesto. Slikali su se s kumicom Baricom na vrhu stepenica i dobili razne zadatke vezane za proizvode na tržnici a koje su trebali staviti na Padlet prema uputama profesorice Ljiljane Vidaković. Popodne je bilo natjecanje tijekom kojeg je svaka zemlja imala svoje predstavnike i kuhala neko svoje tradicionalno jelo. Imali su i žiri kao u pravom natjecanju iako je ovo bilo više druženje i kušanje raznih jela. Učenici Leon Halilić i Antonija Galeković spremili su puricu s mlincima, ali na moderan način. Dok su jedni kuhali, drugi su se družili u sportskoj dvorani uz stolni tenis, pikado i šah, a pod budnim okom kolega Siniše Rajšića i Tomislava Škrinjarića.

Četvrtak je bio predviđen za izlet, put u Zagorje. Imali su sreće s vremenom i proveli jutro u etno selu Kumrovec, okupanim proljetnim suncem. Tamo su vidjeli upravo sve ono što je vezano za svadbu u danima baka, što je jedna od zadanih tema mobilnosti. Nakon ručka, popeli su se uzbrdo do dvorca Veliki Tabor i tamo čuli neizostavne priče o čistoj i nesretnoj ljubavi Veronike Desiničke.

Petak, zadnji dan, nutricionistica Mirna Trumbetaš održala je radionicu s vrtićkom djecom o zdravim grickalicama naših baka, ali s modernim primjesama. Kuhinja i škola odzvanjale su prekrasnim dječjim glasićima. Lijepo je bilo opet hodati školskim hodnicima slobodnima, bez maske i nasmijanima. Mališani iz vrtića “Ciciban” u uljepšali su dan svojim pjesmicama i zajedno s profesoricom svojim ručicama napravili su zdrave zalogajčiće za sve naše goste. Drugi dio ekipe rješavao je kviz o zdravoj prehrani, putem digitalnog alata Kahoot. Dosta su toga naučili u ovih pet dana o hrani i zdravlju i to se vidjelo po rezultatima kviza, a najbolje su nagradili diplomama. Poslije ručka popeli su se na Medvedgrad. Bilo je teško i naporno, ali neka, sve to u svrhu zdravlja učenika, koji su u zadnje vrijeme previše sjedili ispred svojih ekrana.

Ponosni su na Erasmus tim koji čine nastavnice: Ljiljana Vidaković, Katica Birek, Sanja Pavišić, Mirna Trumbetaš, Sanja Šipušić Komar, Marijana  Šapina, Ljerka Cvetnić, Nataša Sirković i Sanja Gršetić. Timu su se pridružili i drugi članovi našeg kolektiva i time svi skupa su pridonijeli da gosti odu u svoje zemlje puni dojmova i lijepih uspomena na našu prekrasnu zemlju, Hrvatsku.