prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Percepcija učenika u odgojnom procesu, odnos između nastavnika i učenika u nastavi

Suvremene didaktičke metode vide učitelja i učenika kao suradnike, kao partnere suodgovorne za uspješnost nastavnog procesa i promiču njihov odnos kao ključni element kvalitetne nastave.

Odgojni odnos između nastavnika i učenika iz pedagoške znanosti i prakse je iznimno važno pitanje iz perspektive stvaranja školske kulture. Svaka škola posjeduje dio pravila i postupaka koji su svjesni i predvidljivi, utkani u školski kurikulum, ali školsku kulturu često predstavljaju nepisana, nesvjesna pravila koja stvarno utječu na način na koji učenici i nastavnici komuniciraju u školi.

Rad dovodi u pitanje odgojni odnos između nastavnika i učenika iz perspektive učenika. Cilj istraživanja bio je utvrditi percepciju učenika u odgojnom odnosu i komunikaciji. Problem istraživanja je usmjeren na analizu odnosa između učenika i nastavnika, način na koji se nastavnik i njegove osobine i kvalitete percipiraju iz perspektive učenika, kao i prijedlozi učenika o potrebnim osobinama nastavnika kako bi se poboljšala komunikacija, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete njihova odnosa i nastavnog procesa.

U ispitivanju je sudjelovalo 437 učenika srednjoškolaca. Rezultati istraživanja pokazali su elemente ponašanja nastavnika koje smatraju važnima za stvaranje pozitivnog odnosa, kao i one koje smatraju preprekama u stvaranju takvog odnosa i procjenu učenikove percepcije nastavnika i osjećaja koje nastavnici stvaraju u njima. Dobiveni rezultati uspoređeni su s odgovorima nastavnika, koji su dio rezultata paralelnog istraživanja “Nastavnička percepcija odgojnog odnosa na relaciji nastavnik-učenik u školi”. Pozitivna školska kultura i kvalitetni međuljudski odnosi u njoj preduvjet su kvalitetnog procesa poučavanja, a istraživanje koje doprinosi razumijevanju ove pojave znanstveno je opravdano i praktično primjenjivo.