prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

PixelArt – CodeWeek II

Europski tjedan programiranja je inicijativa čiji je osnovni cilj na zabavan i privlačan način približiti kodiranje i digitalnu pismenost.

Europski tjedan programiranja obilježili su i učenici Srednje škole Čakovec u sklopu međunarodnog etwinning projekta “PixelArt – CodeWeek II”. Uz učenike škole u projektu sudjeluju i partneri iz Hrvatske, Turske i Italije. Europski tjedan programiranja je inicijativa Europske komisije čiji je cilj na zabavan i privlačan način popularizirati programiranje, računalno razmišljanje i digitalnu pismenost. Učenjem programiranja učenici mogu shvatiti kako funkcionira svijet oko nas, proširiti svoje razumijevanje tehnologija, razvijati kritičko mišljenje i sposobnosti kako bi istraživali nove digitalne ideje i bili inovativni. Također, povezuju se s drugim kolegama kako bi se razvijale vještine kodiranja i računalnog razmišljanja, te novim idejama u budućnosti potaknuli inovativnost.

Svatko tko ima neku ideju ili osmišljenu aktivnost može se pridružiti obilježavanju Tjedna programiranja tako da najprije svoju aktivnost prijavi na CodeWeek mrežnoj stranici ili jednostavno se pridruži aktivnostima drugih organizatora. Code Week potiče da povezivanje škola s aktivnostima drugih organizatora i na taj način zajedno stiču Certifikat izvrsnosti Code Week.

Najjednostavniji oblik kodiranja je bez računala ili putem mobitela koristeći PixelArt tehniku. Učenici škole su upoznali pojam pixela kao najmanjega elementa ekrana od kojega se stvaraju slike, te tehnikom PixelArta izradili slike povezane s magnetizmom i slike poznatih znanstvenika. Na isti način pomoću izrađenih tablica s kvadratićima na papiru učenici su bojali zadana polja i dobili zanimljive slike i oblike. I to nije sve! Na izbornoj nastavi fizike bavili su se početničkim programiranjem pomoću Scratch blokova. U izradi radova učenici su bili vrlo kreativni, inovativni, a pritom su se i dobro zabavili. Zasluženi certifikati koje su na kraju dobili uistinu su bili zasluženi.