prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Platinasti status Ekoškole: Uzor i inspiracija za ekološke promjene

Osnovna škola August Šenoa u program je uključena 1998. godine pod vodstvom učiteljice mr. sc. Biljane Pavić. Prva generacija Eko-škola u Republici Hrvatskoj promovirana je 2001. godine

Škola ima vrlo važnu ulogu u podučavanju i promoviranju svijesti o ekološkom odgoju i obrazovanju među učenicima. Ekološki odgoj i obrazovanje podižu svijest učenika o važnosti čuvanja okoliša i potiču na brojne aktivnosti vezane za održivi razvoj. 7. lipnja 2023. godine u Zagrebu je održan susret Međunarodnih Ekoškola Republike Hrvatske. Školi je tom prilikom dodijeljen je najviši status Međunarodne Ekoškole – platinasti. Škola pod vodstvom učiteljice biologije i kemije mr. sc. Biljane Pavić i knjižničarke Anice Bokor više od dvadeset godina provodi brojne projekte vezane za zaštitu okoliša. Od malih koraka, došli su do velikih promjena.učenici sa zelenom zastavom ekoškole. Ekoškola, ekologija.

Ekoškole su međunarodni program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih odgojno-obrazovnih ustanova: od vrtića do osnovnih i srednjih škola te fakulteta. Nacionalni koordinator Ekoškola u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa Naša. Cilj ovog programa je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika Ekoškole. Kako bi škola postala Ekoškola, mora dosljedno poštivati zadane međunarodne smjernice i kriterije. Ugledni status Ekoškole stječe se kroz četiri osnovna stadija: registracija, izrada i provedba sedam programskih koraka Ekoškole, prijava za stjecanje statusa Ekoškole i obnavljanje statusa Ekoškole. Ukoliko škola ispuni zadane kriterije stječe status Međunarodne Ekoškole i dobiva prestižnu Zelenu zastavu  i povelju o odgovarajućem statusu Ekoškole. Status je potrebno obnavljati svake dvije godine, a najviši status je upravo platinasti.

7 koraka Ekoškole uključuju:

 1. Osnivanje odbora Ekoškole
 2. Ocjena stanja okoliša
 3. Plan djelovanja(Izrada programa rada)
 4. Praćenje stanja i ocjenjivanje
 5. Povezivanje s kurikulumom
 6. Obavješćivanje javnosti i uključivanje medija
 7. Izrada Eko-kodeksa

Škola u program je uključena 1998. godine pod vodstvom učiteljice mr. sc. Biljane Pavić. Prva generacija Eko-škola u Republici Hrvatskoj promovirana je 2001. godine. Škola je status Ekoškole stekla je 2003. godine kao treća generacija Ekoškola u Republici Hrvatskoj. Status su dva puta (2005. i 2007.) potvrdili, zatim 2009. stekli brončani, 2011. srebrni i 2013. zlatni status. Nakon 4 godine, 2017. stekli su dijamantni i nakon šest godina, najviši status-PLATINASTI.

Škola provodi brojne aktivnosti koje učenicima pružaju osnovna znanja o prirodi, očuvanju okoliša i održivom razvoju. Već godinama prikupljaju stari papir, kompostiraju, recikliraju, prikupljaju plastične čepove, odvajaju otpad i sade stabla. Sudjeluju na ekološkim natječajima i natjecanjima gdje su u više navrata osvajali jedno od prva tri mjesta. Aktivni su i u velikim akcijama uređenja okoliša – Zelena čistka, Posadi stablo, ne budi panj, a svoje radove prezentiraju na različitim konferencijama i kroz brojne projekte. U brojnim aktivnostima, omogućili su učenicima da razumiju ekološke probleme i postanu svjesni svoje uloge u očuvanju okoliša. Učenici već dugi niz godina djeluju kao odgovorni pojedinci koji doprinose očuvanju okoliša unutar škole, ali i u svojim domovima.

U različitim projektima su potaknuli učenike da se aktivno uključe u očuvanje okoliša. U sklopu izvannastavne aktivnosti Ekolozi pod vodstvom učiteljice mr. sc. Biljane Pavić, učenici su sudjelovali u brojnim projektima, a izdvojit će neke od njih:

 1. Kompostiramo i zajedničku budućnost biramo
 2. Mi jedemo odgovorno
 3. Edukacijom i kretanjem do zdravlja
 4. Naš edukativni park
 5. Veliki lov na biljke
 6. Erasmus+ projekt E=mc2

Osim izvannastavnih aktivnosti, ekološke teme dio su također nastavnih planova i programa te školskih projekata koji uključuju sve učitelje i učenike. Svake godine uključeni su u akciju Sat za planet Zemlju – Earth hour, s ciljem podizanja svijesti i suočavanja s posljedicama klimatskih promjena te kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta. Učenici predmetne i razredne nastave već osamnaest godina pomažu psima azilu u Nemetinu, nedaleko Osijeka. Ove školske godine uključili su se i u međunarodnu akciju Running out of time kroz koju su učenici prenijeli poruku svjetskim liderima u Egiptu na COP27 o životnoj potrebi za obrazovanjem o klimi.

Svake godine organiziraju Dan Ekoškole, a ove školske godine su ga obilježili kao projektni dan. U školi je održano 14 radionica s temom Dani zahvalnosti za plodove zemlje. U radionicima razredne nastave, učenici su stvarali piramidu prehrane i učili o zdravoj prehrani. Učenici predmetne nastave su u različitim radionicama imali prilike snimati reklame o hrani, posjetiti gradsku tržnicu, učiti o hrvatskoj kuhinji kroz regije, stvarati animacije, uključiti se u tjelovježbu i dr. Također svake godine obilježavaju važne datume kao što su Dan planeta Zemlje, Dan crvenih haljina, Međunarodni dan biološke raznolikosti, Svjetski dan zaštite okoliša i mnoge druge.

Škola koja brine o ekologiji, provodi ekološke projekte i edukacije, postaje primjer drugima. Omogućava učenicima, roditeljima i lokalnoj zajednici da razviju svijest o očuvanju okoliša i prirode i da se aktivno uključe u rješavanje ekoloških problema. Ekoškola August Šenoa svojim primjerom i djelovanjem također potiče i druge škole da slijede isti put, stvarajući tako širu ekološku svijest i odgovornost prema okolišu.

Izvori:

 1. Osnovna škola August Šenoa 
 2. Udruga Lijepa Naša