prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Plavetni kit – najveća životinja na svijetu

Plavetni kit je najveća životinja koja je ikada živjela na Zemlji. Najveći primjerak o kojem postoje zapisi je bio dug 33,58 metara. Većina dupina i kitova su male životinje, no postoje i divovske vrste. Kopnene životinje veličine plavetnog kita nikako ne bi mogle preživjeti jer bi njihova težina bila prevelika da bi to tijelo moglo izdržati.

U slučaju da se plavetni kit nasuče, on ne može disati, jer prevelika težina njegova tijela onemogućava širenje njegovih pluća. U moru, masu kita podržava voda koja ga okružuje.

Najveći kit zuban je ulješura nazvana tako zbog velike količine ambre, vrijednog ulja koje se nalazi u njegovoj bačvastoj glavi.

Ulješura može narasti do 20 metara duljine i doseći masu 50 tona. No čak je i ta velika životinja patuljak u usporedbi s plavetnim kitom. Ženka te vrste naraste do 30 metara duljine i može težiti 130 tona.

 

Tekst je preuzet s portala Cudaprirode.com