prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pobjednici natječaja Europeana Competition 2023.

Jedanaest nastavnica i nastavnika iz Hrvatske su pobjednici natječaja Europeana Competition 2023., u sklopu 2023 STEM Discovery Campaign. Nastavnici su nagrađeni odlaskom na radionicu Europeana DS4CH  u Bruxelles koja se odražavala od 30. lipnja do 1. srpnja 2023. godine.

Jedanaest nastavnica i nastavnika iz Hrvatske su pobjednici natječaja Europeana Competition 2023., u sklopu 2023 STEM Discovery Campaign. Uz ambasadoricu Europeana Ivanu Štiglec, među nagrađenima su sljedeći nastavnici: Beata Šikloši, Doroteja Vojedilov, Ella Rakovac Bekeš, Gordana Dragušica, Ksenija Škorić, Ljiljana Štanfelj, Mirko Andrić, Mirna Glavan Grbeš, Mirta Kos Kolobarić, Nikolina Janc, Nusreta Murtič.  Uz predstavnike iz Hrvatske sudjelovali su i nastavnici iz Grčke, Italije, Malte, Rumunjske, Španjolske i Turske.

Radionicu je organizirao European Schoolnet u svojoj učionici budućnosti (Future Classroom Lab). Nakon upoznavanja s područjem djelovanja i aktivnostima Europeane, jedna od glavnih tema bilo je aplikacijsko programsko sučelje (engl. API). Kao sudionici upoznali su se s teorijskom pozadinom API-ja, a zatim su prošli nekoliko primjera njegove primjene. Primjenom API-ja možemo pretraživati zapise metapodataka i medija u bazi platforme Europeana. Kroz nekoliko zadanih primjera i samo su imali priliku pretraživati bazu podataka te pronaći željene zapise.

U nastavku radionice predstavljene su dvije aplikacije za izradu kreativnih nastavnih materijala. Aplikacija ARTutor omogućava izradu nastavnih materijala u papirnatome obliku. Uz pomoć navedene aplikacije, skeniraju se slike koje su umetnute u tekst. Slike služe kao poveznice na digitalne materijale. Aplikacija Spatial omogućava izradu različitih virtualnih 3D prostora, kao primjerica galerija. Timskim radom imali su priliku za suradnju i umrežavanje te stjecanje jednog bogatog iskustva u radu s drugim učiteljima i nastavnicima iz drugih europskih država.