prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ponavljanjem do uspjeha

Bliži se vrijeme ispitivanja, testova… Već vas lagano hvata panika. Ne paničarite, organizirajte svoje vrijeme za učenje i ponavljanje. Na kraju vam se testovi više neće činiti tako strašni, a uz dobru organizaciju imat ćete vremena i za druženje i hobije.

Za uspjeh prilikom usmenog odgovaranja ili pisanja testa vrlo važnu ulogu ima ponavljanje gradiva. Čak i kada se nazire početak ispita, zadnja stvar koju želite raditi je sjesti i ponavljati, ali vrlo je važno da to napravite. Stoga slijedi nekoliko savjeta kako bez stresa što bolje ponoviti gradivo.

 1. Mjesto za ponavljanje. Nađite si dobro mjesto na kojem možete u miru ponavljati.
 2. Počnite na vrijeme. Ne ostavljajte ponavljanje gradiva za zadnji trenutak. Ako još niste počeli ponavljati, počnite čim prije. Istina je da nikad nije kasno početi ponavljati, ali nije dobro ponavljanje ostaviti za dan prije ispita.
 3. Raspored ponavljanja. Osmislite i napišete raspored ponavljanja – to je vrlo važno. Raspored treba biti realan, pokrivati cijelo gradivo i omogućiti vam dovoljno slobodnog vremena da se opustite.
 4. Ponavljajte u okviru vlastitih mogućnosti. Nemojte pokušavati odjednom ponoviti cijelo gradivo. Ponavljate u vremenskim razdobljima od pola sata, a nakon petnaest minuta napravite pauzu od pet do deset minuta. To će Vam pomoći da se koncentrirate i zapamtite gradivo koje ponavljate.

 • Potražite pomoć. Ako nešto ne razumijete, pitajte druge učenike, profesore…Zamolite da vam pojasne dio koji ne razumijete. Nema smisla učiti gradivo na pamet, ako ga ne razumijete, to vam neće pomoći tijekom ispitivanja.
 • Pišite bilješke. Vrlo je korisno dok ponavljate gradivo raditi bilješke. Prvo možete na list papira veličine A4 napisati ključne teme. Zatim od njih izaberete nekolicinu vrlo važnih tema te ih prepišite na papir veličine A5. Zatim od njih izaberite svega nekoliko najvažnijih koje mogu stati na papir veličine razglednice.
 • Koristite samoljepljive papiriće (Posti-it). Na samoljepljive papiriće napišite ključne riječi iz gradiva koje ponavljate i zalijepite ih po sobi ili kući. Dok prolazite po kući i vidite riječi na papirićima pokušajte se sjetiti što svaka pojedina riječ znači.
 • Snimajte i slušajte. Snimite vaše bilješke pa ćete ih moći kasnije slušati kad god vam bude zgodno, dok se vozite, šetate, prije spavanja…
 • Pitanja i odgovori. Napišite nekoliko pitanja i odgovorite na njih. Na taj čete način najbolje saznati koliko točno znate, odnosno kolikog djela gradiva se sjećate.
 • Pronađite prethodne testove. Ukoliko možete od profesora ili drugih kolega dobiti prethodne testove, ili saznati koja se pitanja najčešće postavljaju tijekom usmenog ispitivanja to će vam zasigurno pomoći. Znat ćete što možete očekivati:)
 • Opustite se. Ako se prepustite panici, izgubljeni ste. Ispit će se dogoditi, a najbolje način da postignete uspjeh je da počnete ponavljati na vrijeme i budete smireni.

 

I na kraju – puno sreće i uspjeha na testovima i tijekom usmenog ispitivanja!

Izvori:

http://www.bbc.co.uk/schools/studentlife/revisionandskills/revision/a_students_guide_to_revision.shtml

http://www.bbc.co.uk/schools/studentlife/revisionandskills/revision/10_steps_to_revision_success.shtml