prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ponovno odabrani za novu sezonu projekta “Škola budućnosti”

Osnovna škola “Antun i Stjepan Radić” Gunja i ove školske godine odabrana je za sudjelovanje u projektu Škola budućnosti. Koordinatorica projekta u školi je nastavnica informatike Ivana Marić u suradnji sa školskom knjižničarkom dr. sc. Anitom Tufekčić i nastavnicom informatike Mašom Budimski Voloder.

Projekt “Škola budućnosti” kojeg su pokrenule tvrtke STEMI i Infobip, pilotiran je u drugom polugodištu školske godine 2020/21. Cilj projekta bio je i ostao učiniti Hrvatski školski sustav svjetskim predvodnikom, koji najmodernija znanja iz industrije donosi u okviru školskog programa umjetne inteligencije za osnovne i srednje škole. Učenici su formirali razvojne timove, istraživali UN ciljeve održivosti te osmišljavali chatbot rješenja pogonjena umjetnom inteligencijom koja rješavaju neki od problema u njihovoj lokalnoj sredini.

Povezivanje hrvatskih škola s tehnološkom industrijom primarni je cilj projekta. Uvođenjem novih znanja kao što su: umjetna Inteligencija, Internet of Things, crowdfunding i izgradnja tehnoloških tvrtki u projektu se planira popularizirati obrazovanje u Hrvatskoj. Svake godine, sve do 2025., uvodit će se najrelevantnija znanja iz industrije 4.0. u školski sustav, s ciljem pretvaranja učionica u inovacijske laboratorije.

U trećoj sezoni projekta škole biraju jedan od inovativnih STEAM programa: a) pametni vrtovi, b) umjetna inteligencija i c) robotika. Škola koja je odabrala robotiku dobiva hexapod komplete na posudbu, a biti će organiziran i CARNET-ov natječaj gdje će se moći dobiti od 5 do 10 hexapoda. Škola je odabrala IoT ili internet stvari. Pojam “internet stvari” (Internet of Things) obuhvaća svakodnevne uporabne predmete, odnosno uređaje i njihove sustave, koji imaju sposobnost prikupljanja podataka te njihove inteligentne obrade uz mogućnost komuniciranja i dijeljenja informacija. Svaka škola će dobiti četiri kompleta STEMI IOT braina.

Učenici će se najprije upoznati s IoT sustavima, njihovim osnovnim dijelovima i naučiti će pisati blog. Zatim će se upoznati s osnovama mikrokontrolera, vrstama električnih signala koji se koriste te senzorima koje će koristiti. Na biologiji će se upoznati s osnovama uzgoja paprika, biološkim aspektima te početi pratiti rast i zdravlje biljke preko vizualnih checkpointova. Osim toga, upoznati će se sa strukturom mreža (protokoli, portovi…), te kako poslati podatke sa senzora na cloud te što je to broker u IoT sustavima.

Ove godine inovacija je za sve škole, što će proširena stvarnost (AR) biti dostupna za sve učenike, gdje će učenici skupljati bodove kroz QR kodove i škole će se međusobno natjecati. Na kraju svake školske godine organizira se veliki tehnološki spektakl na kojemu učenici prezentiraju svoje projekte na kojima su radili te imaju prilike isprobati tehnologije i direktno popričati s ljudima koji ih razvijaju u Hrvatskoj. Osim škole, na popisu za IoT (interent stvari) odabrane su još sljedeće četiri škole iz Vukovarsko-srijemske županije: OŠ Ivana Martinovića Štitar, OŠ “Ivan Filipović” Račinovci, OŠ Ivane Brlić Mažuranić Rokovci – Andrijaševci i OŠ “Josip Kozarac” Soljani.

Škola se nalazi i na popisu za robotiku, a osim škole odabrane su još tri škole iz Vukovarsko-srijemske županije: OŠ Bartola Kašića Vinkovci, OŠ Ivane Brlić Mažuranić Rokovci – Andrijaševci i Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci.