prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Popravak ili pad razreda na kraju školske godine: Što učiniti?

Razlozi popravka ili pada razreda na kraju godine mogu biti različiti. Dijete u tim trenucima zasigurno prolazi mnogobrojne negativne osjećaje koji uključuju frustraciju, pad samopoštovanja, osjećaj neuspjeha, tugu i strah.

Roditelji s druge strane mogu osjećati razočaranje prema svojem djetetu, nastavniku ili obrazovnom sustavu općenito. Nakon prvotnog šoka, ljutnje i straha kako će se cjelokupna situacija odraziti na sve, potrebno je poduzeti korake koji će negativnu situaciju pretvoriti u iskustvo iz kojeg će se mnogo toga naučiti i nastojati više ne ponavljati pogreške koje su se možda dogodile.

Važno je znati da se pad određenog predmeta ili razreda nije dogodio u kratkom razdoblju. Pad je proces koji se događa dulje vrijeme, ali možda mu se ne pridodaje potrebna pozornost ili se uočava tek onda kada je prekasno, bez obzira na razloge koji su doveli do njega.

Pročitajte nekoliko savjeta kako možete pomoći djetetu da uspješno prevlada stresnu situaciju popravka ili pada razreda.

Identificiranje problema

Iako je najvjerojatnije prvi poriv svakog roditelja osjećaj ljutnje i zamjeranja djetetu što se situacija poput ove dogodila, od vikanja i različitih kazni, neće biti koristi. Važno je identificirati gdje je nastao problem i zašto se pad uopće dogodio. Uzrok može biti nedovoljno učenje, nerazumijevanje gradiva i poteškoće prilikom njegovog savladavanja ili različiti vanjski uzroci koji utječu na dijete i njegove školske obveze (bolest, smrt prijatelja ili člana obitelji, nasilje u obitelji, razvod roditelja itd.).

Kada se pronađe pravi uzrok koji je doveo do neuspjeha, tada se mogu odrediti daljnji koraci kako pomoći djetetu. Ponekada roditelji u najboljoj namjeri poticanja samostalnosti i motivacije prepuste djeci da sami vode brigu o svojim obvezama i ishodima učenja i prestanu pratiti njihovo ponašanje i ocjene u jednakoj mjeri kao prije. Iako se svako dijete i mlada osoba žele dokazati u procesu sazrijevanja i odrastanja, pa tako i preuzimanja odgovornosti, uvijek je poželjno i preporučljivo pratiti kako dijete napreduje u školi, dolazi li redovito na nastavu, izvršava li na vrijeme sve svoje obveze.

Budite uvijek u kontaktu s razrednikom i nastavnicima i ako vam se obrate i ukažu kako je dijete iz određenog razloga popustilo u školi, odmah reagirajte.

Napravite plan

Prije nego što počnete rješavati novonastalu situaciju, razgovarajte s djetetom. Možda neće biti dovoljan jedan razgovor, već više njih u kojima je poželjno podijeliti međusobna stajališta, osjećaje, zamjeranja, strahove i neizvjesnost. Dijete je potrebno umiriti, stvoriti rutinu i dogovoriti pravila. Ako dijete ima probleme s učenjem i svladavanjem gradiva, osigurajte mu potrebnu pomoć instruktora koji će mu pomoći u procesu učenja ili tutora koji će mu pomoći u organizaciji vremena, međutim ako niste u mogućnosti platiti instruktora, pomozite sami svojem djetetu i zajednički se pripremite za popravni ispit.

Važno je razgovarati s nastavnikom i saznati zbog čega je došlo do zaključne negativne ocjene i što se sve treba poduzeti kako bi se ocjena popravila. Bez obzira na to kakav je odnos između djeteta, vas i nastavnika, obratite mu se za pomoć i savjet.

Postavite granice i pripremite se za nove situacije

Popravak ili pad razreda stresne su situacije i za roditelje i za djecu i zato je potrebno za sljedeću godinu ili polugodište postaviti granice i nova pravila kojih će se dijete morati držati, ali i vi kao roditelj. Razgovarajte s djetetom o tome koliko je važno na vrijeme reći kako treba pomoć i koliko je jednako važno ispunjavati školske obveze, bez obzira na vanjske čimbenike. Pokušajte zajednički napraviti plan učenja i raspored svih obveza, ali i odrediti vrijeme kada će dijete imati vrijeme za sebe. Kažnjavanje i zabrane neće u tolikoj mjeri biti produktivne koliko iskren razgovor, koji neće uvijek biti ugodan, ali će sve biti jasno određeno i rečeno.

Ako je u pitanju popravak i ako ste u mogućnosti, potražite dodatnu pomoć kako bi vaše dijete bilo sigurno u sebe, svoje znanje i sposobnosti na popravnom ispitu ili mu sami pomognite u učenju i savladavanju gradiva. Ako se dogodio pad godine, dajte djetetu vremena da procesuira cijelu situaciju, dođite do zajedničkih odluka i zaključaka i pustite ga da se odmori preko praznika, a onda pred početak godine dogovorite kako će se polako početi pripremati za narednu školsku godinu: pročitati zaostalu lektiru, proučiti i naučiti sve ono što je u prethodnoj godini ostalo nenaučeno, zapostavljeno ili jednostavno ponoviti gradivo.

Pripremite dijete na novonastalu situaciju u kojoj će morati promijeniti razred u koji će doći kao učenik koji ponavlja godinu, dok su njegovi prijatelji i razredne kolege krenuli dalje, možda čak i upisali fakultet ako se radi o maturantu. Dolazak u novi razred kao ponavljač doista nije jednostavna situacija za dijete ili tinejdžera koji se ionako bore sa stjecanjem svoje zrelosti, prihvaćanjem u društvo i odrastanjem. Budite mu podrška i oslonac i pomozite mu da prevlada situaciju i stekne potrebno samopouzdanje.