prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Poruke mira

Nakon dvogodišnje borbe s pandemijom koronavirusa, učenici i učitelji suočeni su s vijestima o ratu u Ukrajini. Budući da novonastala situacija utječe na sve nas, Osnovna škola Drenje također se pridružila brojnim školama koje su podržale međunarodnu eTwinningovu inicijativu “Calling for peace (Pozivam na mir)”.

Različitim aktivnostima apostrofirali su ono što je svima u sadašnjem vremenu neizmjerno potrebno: suradnja, zajedništvo, nenasilje, ljubav, humanost i, naravno, mir. Potaknuti zbivanjima u Europi, učenici petih i sedmih razreda na satu Hrvatskoga jezika podijelili su svoje osjećaje i razmišljanja s učiteljicom Mihaelom Topić. Nakon razgovora, dobili su zadatak prenijeti svoje osjećaje na papir u obliku poezije ili proze. U njihovim se radovima itekako vidi kako djeca ozbiljno proživljavaju sve što se događa oko njih, što čuju u medijima. Odrasli bi ponekad trebali poslušati djecu.

Na satu Hrvatskoga jezika učenici 6. razreda s učiteljicom Evicom Dernej izradili su postere na temu “Kako si?”. Izradi postera prethodio je razgovor o osjećajima. Dvanaestogodišnjaci suosjećaju s vršnjacima u Ukrajini i stripom poručuju da će sve biti dobro. Osmaši su imali dvije, naizgled, različite teme: Subjektne rečenice (narodne izreke) i Citati o snazi ljubavi u djelima “Dnevnik Anne Frank” i “Romeo i Julija”. Obradivši subjektne rečenice i objasnivši metaforiku mudrih izreka, učenici su zaključili da je narodna mudrost u ratu zaboravljena, ali da nas uči i bodri kako razum vlada svijetom. Druga tema je učenicima omogućila da izraze podršku svima koji vole i koji ne podržavaju rat. Istaknuli su da ljubav nema granica i da svatko ima pravo na snove. Anna Frank i William Shakespeare svojom su literaturom svijet oplemenili ljubavlju, hrabrošću, težnjom ka slobodi i prihvaćanju različitosti.

Učenici šestih razreda za vrijeme nastave Informatike upoznali su se s digitalnim alatima za stvaranje oblaka riječi. Na internetu su, zajedno s učiteljem Goranom Podunavcom, istražili i proučili najpoznatije simbole mira – od bijele golubice do hipijevskog znaka mira. Raznim fontovima, rasporedima i bojama u odabrane simbole mira upisali su riječi što ih podsjećaju na: nenasilje, humanost i solidarnost. Uz hrvatski jezik, učenici su svoje oblake riječi obogatili i drugim svjetskim jezicima.

Učiteljica engleskoga jezika Renata Đaić učenike petih razreda je upoznala sa svevremenskom pjesmom Johna Lennona Imagine. Naučili su riječi pjesme, složili se da je mir i tolerancija ono što današnjem svijetu najviše treba i zajedno je otpjevali.

Učenici razredne nastave su likovnim radovima i pjesmom također pokazali da su uz svoje vršnjake koji proživljavaju teške dane. Njihovi su radovi puni topline i ljubavi u čemu ih posebno potiču učiteljice Ivana Ilić, Spomenka Kristić, Brankica Ljubičić, Željka Rossi i Marija Žaper.

U aktivnosti se uključila i školska knjižnica. Učenici koji slobodno vrijeme provode igrajući društvene igre, pišući zadaću ili listajući zanimljivo štivo, na poticaj knjižničarke Vlatke Štrk, izradili su plakate na kojima su istaknuli motive mira na tri jezika (hrvatski, engleski i njemački). Jedan od njih prikazuje simbol mira, bijelu golubicu, a plavim i žutim otiscima prstiju naglasili su koliko smo različiti i posebni u našem zajedništvu.

Mrežni novinari Osnovne škole Drenje učeničke radove su objedinili u e-knjigu “Snaga mira”, koju su učenice Ena Fehir (5. b) i Barbara Bušić (8. a) predstavile u četvrtak, 10. ožujka 2022. godine, u emisiji Život škole na Radio Đakovu. S obzirom na to da se inicijativa proširila na cijelu školu, učenici su pozvali i partnerske škole s kojima surađuju u eTwinningovim projektu “Virtual Museum Night”. Rado su im se odazvali pa je tako nastala zajednička Wakelet kolekcija “The Power of Peace“. Provedene aktivnosti bile su usmjerene na razgovor s učenicima o posljedicama loših i nepromišljenih odluka onih koji bi trebali djelovati za dobrobit svih – s naglaskom na sudbinu, bol i iskustvo onih kojih pate zbog tih odluka, a svim aktivnostima zajednički je nazivnik poziv na mir, nenasilje, humanost i solidarnost.