prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Povezivanje učenika u sklopu Erasmus+ Akreditacije

Učenici iz Granade u Španjolskoj i grada Ogre u Latviji, sudjelovali su u učeničkoj mobilnosti u sklopu programa Erasmus+ Akreditacija, koja je organizirana u suradnji sa SŠ Ban Josip Jelačić u Zaprešiću. Ova inspirativna razmjena trajala je od 7. do 13. travnja 2024. godine, tijekom kojih su učenici imali priliku istraživati i upoznavati raznolikosti kultura, jezika i obrazovnih sustava.

Jedan od ključnih aspekata ove mobilnosti bilo je sudjelovanje učenika u nastavi različitih predmeta kako bi stekli uvid u hrvatski obrazovni sustav. Učenici su pratili nastavu iz povijesti, njemačkog, hrvatskog, ekonomije, matematike, geografije i engleskog jezika. Ovo iskustvo pružilo im je dragocjen uvid u različite pristupe učenju i nastavi diljem Europe.

Uz redovitu nastavu, učenici su sudjelovali i u neformalnom učenju, u aktivnostima koje su im omogućile dublje upoznavanje s hrvatskom kulturom i poviješću. Primjerice, jedno poslijepodne hrvatski su učenici organizirali turističko vođenje na Novim dvorima, povijesnom zdanju koje ima važnu ulogu u kulturnom naslijeđu Zaprešića. Također, učenici su posjetili Plitvička jezera, gdje su se, kroz neformalno učenje, upustili u temu održivosti, razumijevajući važnost zaštite okoliša.
Terenska nastava također je obogatila njihovo iskustvo. U posjetu Zagrebu, učenici su sudjelovali u city rally-u zajedno s hrvatskim vršnjacima, istražujući grad i posjećujući Muzej iluzija, što im je pružilo zabavnu i edukativnu perspektivu. U Samoboru, osim razgledavanja grada, učenici su imali priliku naučiti o njegovoj bogatoj povijesti.

Osim toga, učenici su sudjelovali u različitim radionicama koje su im omogućile razvijanje kreativnosti i suradnje. Radionice su uključivale Speak Dating, izradu tradicionalnih licitarskih srca u Samoboru, stvaranje memova kroz radionicu “Adventures in Motion: Student Tales Unleashed!”, kao i sudjelovanje u debatama na teme poput domaće zadaće, umjetne inteligencije, tjelesne aktivnosti u školi, video igrica i brze hrane u sklopu radionice Knowledge Cafes.

Osim učenicima, škola je bila domaćin i nastavnicima iz Granade u sklopu job shadowing aktivnosti. Uz posjete nastavi povijesti, engleskog, etike, ekonomije, hrvatskog, politike i gospodarstva, višejezičnoj radionici, nastavnica je sudjelovala i u neformalnom učenju na Plitvičkim jezerima i u Samoboru i Zagrebu.

Također su bili organizirani okrugli stolovi na temu usporedbe obrazovnih sustava, vrednovanja te za dogovore vezane uz buduću suradnju kao i sastanak s ravnateljem.
Erasmus+ Akreditacija pružila je učenicima iz Granade i Ogre kao i nastavnici nezaboravno iskustvo susreta s novim kulturama, jezicima i obrazovnim praksama. Kroz suradnju s Srednjom školom Ban Josip Jelačić u Zaprešiću, ova mobilnost promovirala je međukulturalno razumijevanje, suradnju i razmjenu znanja, osnažujući mlade da postanu globalno osviješteni građani.