prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Poziv na sudjelovanje u međunarodnom natjecanju povodom Dana Europe

Četvrtu godinu za redom dvije profesorice Ekonomske škole Požega, škole koja je ambasador Europskog parlamenta, Jelena Kovačević i Martina Budimir, kao nastavnice stranih jezika s dugogodišnjim iskustvom u međunarodnim natjecanjima i projektima, odlučile su, uz potporu škole, i ove godine organizirati međunarodno natjecanje za učenike i učenice diljem svijeta, a s naglaskom na obilježavanje Dana Europe.

Radni su jezici natjecanja engleski i njemački. Kako bi se ostalo u okvirima Dana Europe, a ujedno pozvalo škole diljem svijeta, a ne samo iz Europske unije, biraju se univerzalne teme i poruke koje Unija promiče. Tako su ove godine odabrale sljedeću temu povodom europskih izbora 2024.: „The best way to predict the future is to create it.“ ili „Der beste Weg, die Zukunft vorauszusagen, ist, sie zu gestalten“ (Abraham Lincoln).

Ciljevi su ovogodišnjeg natjecanja istaknuti važnost građanskog sudjelovanja, posebno mladih te povećati razinu svjesnosti o značenju Europske unije i njenih ciljeva, proslaviti europsku demokraciju, prenijeti poruku ujedinjenosti u raznolikosti, poticati učenje i primjenu stranih jezika, poticati kreativnost i povećati razinu samopouzdanja.

Pozivaju se učenici i učenice u dvije dobne skupine (od 10 do 14 i od 15 do 19 godina) da pomoću medija kratkoga filma (do 1 minute trajanja), pjesme (audio- ili videozapis do 2 minute trajanja, učenik/ca kao autor/ica uglazbljenoga teksta) ili crteža/slike/digitalne umjetnosti na kreativan i originalan način daju svoje viđenje teme. Organizatorice su detaljno razradile moguće interpretacije teme, kriterije slanja i vrednovanja radova, osmislile promotivne materijale i oblikovale potrebne prijavne obrasce. Natječaj traje do 15. travnja 2024. godine, a virtualna dodjela priznanja i nagrada održat će se 12. svibnja 2024. godine, tj. u nedjelju nakon Dana Europe. Svi će učenici/sve će učenice i njihovi mentori/njihove mentorice dobiti priznanja za sudjelovanje na međunarodnome natjecanju.

U 2021. godini odaziv na natjecanje je bio izvrstan sa 131 radom učenika/ca iz 14 zemalja s tri kontinenta. U 2022. odaziv je bio još veći sa 148 radova iz 14 zemalja, s tim da su po prvi puta stigli i radovi iz Južne Amerike čime se broj kontinenata u dvije godine povećao na četiri. Prošle je godine stiglo 133 radova iz 15 zemalja. Ukupno je do sada na natjecanje stiglo 412 radova iz 22 zemlje.

Više informacija o uvjetima natjecanja na poveznicama:

  1. Uvjeti natjecanja (eng)
  2. Uvjeti natjecanja (njem)
  3. Stranica natjecanja