prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Predavanje o Ivani Brlić Mažuranić

Na Kulturnom četvrtku u Hrvatskom državnom arhivu, 28. travnja, u 18 sati, održat će se predavanje prof. Berislava Majhuta (Učiteljski fakultet u Zagrebu) o književnom opusu Ivane Brlić Mažuranić i recepciji na koju su tijekom desetljeća povijesti uvelike utjecali društveni kontekst i ideologija.

Recepcija i s tim povezano nakladništvo Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić nikako nije književna pojava koja se ostvarivala jednostavnom inercijom svoje umjetničke vrijednosti. Jednom dosegnuti status nije donio ravnomjeran hod i rast zainteresiranosti književne javnosti i društvenog uvažavanja. Naprotiv, burne povijesne prilike često su dovodile do pogrešnog razumijevanja ukupnosti književnog djela Ivane Brlić Mažuranić te do posve nepredvidivog nakladničkog života njezinih djela. Književni i javni lik Ivane Brlić Mažuranić morao je proći kroz više prilagodbi kako bi odgovorio zahtjevima vremena. O svemu tome bit će riječi na spomenutom predavanju.

Osobita pažnja će se posvetiti razdoblju od 1938. pa do održavanja prvog znanstvenog simpozija o Ivani Brlić Mažuranić i njezinom književnom djelu u povodu tridesetogodišnjice autoričine smrti. Dramatične promjene kroz koje prolazi u tom razdoblju javna percepcija autorice, a onda i njezin književni opus, svjedoče o presudnom utjecaju društvenog konteksta i ideologije na književnost.

Predavanje će se održati u sklopu programa Kulturni četvrtak u HDA.