prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Predavanje o kozmičkom zračenju u heliosferi

U srijedu 8. prosinca 2021. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno Hibridno predavanje ”Kozmičko zračenje u heliosferi“.

Predavanje će biti moguće pratiti uživo putem video prijenosa na kanalu YouTube kanal Zvjezdarnice Zagreb ili možete prijaviti svoj dolazak na telefon 01 4851355 (ponedjeljkom ili utorkom od 10 do 12 sati – ograničen je broj posjetitelja predavanja).

Predavačica je dr.sc. Mateja Dumbović, s Opservatorija Hvar.

VAŽNO: Organizatori napominju da je prisustvovanje predavanju jedino moguće uz prikaz potvrde o cijepljenju, negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati ili da je osoba preboljela CoV-19 u proteklom periodu od godine dana.

Kratki opis predavanja:

Heliosfera je prostor pod utjecajem Sunca, kroz koji se proteže Sunčev vjetar i međuplanetarno magnetsko polje. Galaktičko kozmičko zračenje dolazi izvan heliosfere, te međudjeluje s magnetskim poljem i Sunčevim vjetrom. Stoga je tok galaktičkih kozmičkih zraka moduliran sunčevom aktivnosti. S druge strane, sunčeva aktivnost može uzrokovati značajno povećan tok kozmičkog zračenja koje dolazi sa Sunca.

U predavanju će biti riječi pričati o razlikama između kozmičkog zračenja koje dolazi sa Sunca i izvan heliosfere, kako Sunčeva aktivnost utječe na oba te koje su njihove potencijalno štetne posljedice.