prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Predavanje pod nazivom “Osobna priča o asistivnoj tehnologiji”

U sklopu eTwinning projekta “Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama”, dr. sc. Miroslav Vrankić održat će predavanje “Osobna priča o asistivnoj tehnologiji”. 

U sklopu eTwinninga “Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama”, pokrenutog kako bi omogućilo povezivanje vukovarskih gimnazijalaca s učenicima Tehničke škole Karlovac, a s ciljem upoznavanja specifičnosti života osoba s posebnim potrebama, Miroslav Vrankić, doktor znanosti i redoviti profesor na Tehničkom fakultetu sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 20. svibnja 2021. godine, u 19 sati održat će predavanje “Osobna priča o asistivnoj tehnologiji”. Dr. sc. Miroslav Vrankić, zaslužan je za nekoliko tehnoloških pomagala koji uvelike olakšavaju život osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju i jedan je od sto najvećih pokretača promjena u ovom dijelu Europe. Osnovao je i pokrenuo tvrtku E-Glas 2009. godine pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci čija je misija pomaganje osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Zajedno s  timom osmislio je prvu hrvatsku logopedsku vježbenicu “Koko i Srećko” namijenjenu djeci s artikulacijskim poremećajima. Osmislili su i sustav Servus za upravljanje domom pomoću govora kako bi osobe koje ne mogu koristiti svoje ruke mogli upravljati domom samo uz pomoć govora.

U suradnji s udrugom Neuron iz Zagreba razvili su programsku podršku Serwantess, komunikator namijenjen osobama s ALS-om koje ne mogu govoriti i ne mogu se služiti rukama. Programska podrška uz pomoć posebnog uređaja za praćenje pogleda omogućava osobama komunikaciju pogledom, pri čemu programska podrška izgovara sve što osoba napiše svojim pogledom na ekranu. Razvili su i programsku podršku ABC Maestro za učenje tipkanja i čitanja a koji je namijenjen djeci koja imaju poteškoća s pažnjom i koncentracijom, finom motorikom, okulomotornom koordinacijom, vizualnom percepcijom, za djecu s višestrukim teškoćama, disleksijom, disgrafijom te nerijetko kombinacijom istih. Profesor Vrankić je na riječkom Tehničkom fakultetu osmislio kolegij Asistivna tehnologija, s ciljem da potakne studente na učenje o humanoj tehnologiji kojom olakšavaju život osobama s invaliditetom i radi na sustavnoj edukaciji o asistivnoj tehnologiji pri čemu je u partnerstvu s Tehničkim fakultetom u Rijeci i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu organizator konferencije ATAAC o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji. Kako je svoju je želju za pomaganjem ljudima spojio s tehničkim znanjima, profesor Vrankić otkrit će u predavanju “Osobna priča o asistivnoj tehnologiji” u četvrtak, 20. svibnja 2021. godine, u 19 sati. Pozivaju zainteresirane da se pridruže putem poveznice (Meeting ID: 849 7957 4846, Passcode: tBj2dY).