prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prednosti rada i boravka na otvorenom

Kada smo bili djeca, boravak ispred malih ekrana bio je ograničen. Još se uvijek nostalgično sjećamo crtanog filma u 19 sati i 15 minuta prije Dnevnika jer nekima je to bila jedina mogućnost kada su mogli nešto pogledati na televiziji. Vrijeme smo provodili vani, na svježem zraku i u igri za koju nikada nije bilo dovoljno vremena.

Čak štoviše, boravak vani poticao se i od strane roditelja, ali i nastavnika. Ako je tada važnost boravka na svježem zraku bila visoko na ljestvici prioriteta zdravog života, što se u međuvremenu promijenilo?

Nastavnik tijekom radnog dana vrijeme uglavnom provodi unutar škole, u razredu. Okružen je velikom količinom ljudi i ponekad je pauza od svega svedena na tek nekoliko minuta. Ako ćemo iskreno o stresu posljednih nekoliko godina, s naglaskom na zadnjih 17 mjeseci od početka pandemije, govorimo o iznimnim količinama stresa koje nije jednostavno prevladati. Tehnologija kojom smo neprestano okruženi, također je uzela svoj prostor i ponekad nam se čini da više ništa nije moguće bez pametnih telefona, aplikacija, a može se spomenuti i štetnost kada govorimo o neprekidnoj dostpnosti koja se očekuje od gotovo svih nas.

Uzeti 15 minuta za sebe tijekom radnog dana, bez mobitela, laptopa, ako je potrebno i drugih ljudi, trebao bi postati imperativ, pogotovo kada su nastavnici u pitanju. Uzeti 15 minuta za sebe i provesti ih na svježem zraku, mogla bi postati vaša nova rutina za vrijeme trajanja školske godine.

Izlazak iz škole i šetnja pomoći će vam da razbistrite misli. Šetnja je inače jedna od najboljih tjelovžebi, ali u ovom slučaju, osim što ćete se razgibati, pomoći će vam da smanjite količinu stresa. Ako se vaša škola nalazi u blizini parka, razlog je više da se odlučite svoju pauzu provesti na svježem zraku, ali ako i nije, šetnja obližnjim kvartom također ima svojih prednosti. Preporučujemo da zanemarite svoj mobitel i nastojte ne razmišljati o poslu kako biste se uspjeli što više opustiti. Ako ne volite šetati sami, uvijek možete pozvati kolegu koji će vam praviti društvo. Razgovarajte o temama koje nisu vezane uz posao kako biste doista napravili odmak od svega što vas zaokuplja tijekom radnog dana.

Dok je lijepo vrijeme i vani nije prehladno, možete organizirati sastanke izvan škole, na svježem zraku. Bit ćete produktivniji i jasnije ćete moći razmišljati. Sastanci u zatvorenim prostorima često još više umaraju, smanjuju koncentraciju i smanjuju učinkovitost. Povremeni sastanci na svježem zraku svima će biti možda nešto novo i drukčije i svakako će utjecati na način razmišljanja i promišljanja o zadacima koji se trebaju napraviti.

Ako imate dulju pauzu između satova, iskoristite to vrijeme za pripremu, ali umjesto u školi, izađite na zrak. Ponesite sve što vam treba i pronađite neki mirni kutak u kojem ćete moći napraviti sve što je potrebno.

Ako želite i ako ste u mogućnosti, ponekad možete i održati nastavni sat i izvan učionice i škole. Osim što će doprinijeti vašem zdravlju i zdravlju vaših učenika, uvest ćete nešto novo, nesvakidašnje i zanimljivo. Struktura i rutina važni su u odgojno-obrazovnom procesu svakog učenika, ali to ne znači da se s vremena na vrijeme ne treba malo promijeniti i zamijeniti nečim drugim. Promjene su uvijek dobre i dobrodošle, pogotovo ako su povezane sa zdravim načinom života i funkcioniranja.

Ovih se dana sve vrti oko tehnologije i u njoj nema ništa loše, ali ponekad je potrebno napraviti odmak i posvetiti se sebi na najednostavniji mogući način. Nisu nas bez razloga poticali da kao djeca što više boravimo vani na zraku bez obzira na godišnja doba. S vremenom, pomalo smo zaboravili važnost ove zdrave navike, ali promjenom svoje rutine ponovo možemo, barem nakratko, osjetiti prednosti svježeg zraka. Osim što će pomoći u smanjenju stresa, možda će vam pružiti i neke nove načine rada, a novi načini rada donose nove ideje, nove načine učenja i poučavanja i neke nove nastavne procese.

 

Izvor:

7 Simple Ways to Get Outside More Often