prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Predstavljen program 23. izdanja Festivala europske kratke priče

Tema ovogodišnjega, 23. Festivala europske kratke priče (FEKP) “Novi vjetrovi” propituje trend povratka tradiciji i “skretanja udesno” u svijetu, najavili su u utorak na konferenciji za novinare organizatori festivala, koji će se održati od 5. do 9. lipnja u Zagrebu i Zadru.

Novi vjetrovi, koji “pušu u Hrvatskoj, Europi i cijelome svijetu” odnose se ne samo na političke vjetrove, već i na klimatske promjene, te se propituje “što je čovjek napravio Zemlji”, te “kako čovjek može ostati čovjek”, poručio je novi programski direktor Festivala, novinar i književnik Andrija Škare.

Festival će otvoriti razgovor s njemačkim piscem Ingom Schulzeom, autorom romana “Čestiti ubojice”, objavljenog u izdanju Disputa u prijevodu Sandre Brkljačić. Njegova knjiga nastoji razjasniti uzrok polarizacije društva i njegova skretanja udesno, počevši od jeseni 1989. kada je pao Berlinski zid. Razgovor s autorom vodit će Škare.
Program se nastavlja gostovanjima stranih autora u četvrtak, kada će u Knjižari Fraktura Patricija Horvat razgovarati s irskom spisateljicom Nualom O’Connor, autoricom romana “Nora”, na hrvatskom objavljenom u nakladi OceanMore u prijevodu Mije Pervan. Riječ je o fikcionalnoj biografiji Nore Joyce, “muze” slavnoga pisca Jamesa Joycea.

Kolumbijski pisac Héctor Abad Faciolince, autor romana “Zaborav koji ćemo biti”, koji je nedavno objavljen u izdanju Petrinih knjiga u prijevodu Željke Lovrenčić, iste će večeri razgovarati o svome romanu, memoarima o svome ocu, društvenome aktivistu koji je ubijen u Medellinu, s piscem, osnivačem FEKP-a i njegovim umjetničkim direktorom Romanom Simićem.

Književna čitanja istoga dana započet će meksičko-američka autorica Chloe Aridjis, autorica “Knjige oblaka” objavljene u nakladi Profila u prijevodu Jagode Splivalo-Rusan i Gige Gračan. Sudjelovat će i Nuala O’Connor te domaći autori Mladen Blažević i Luka Ostojić, u Vintage Industrial Baru.

Program Kratkiši održat će se u maloj dvorani kazališta Gavella, gdje će svoje kratke priče čitati ilustratorica Klasja Habjan, glazbenica i dramaturginja Nina Bajsić, novinar Vid Barić i pisac Edo Popović.

Zadarski dio programa FEKP-a otvorit će nastup Zadarskog plesnog ansambla koji se temelji na filmu “Female Human Animal”, za koji je scenarij napisala, i u njemu glumila, Chloe Aridjis. S autoricom će u petak razgovarati kvizašica, anglistica i kroatistica Morana Zibar.

Autor knjige priča “Irački Krist” i dobitnik nagrade Independent za djelo napisano na arapskom Hassan Blasim, koja je objavljena u izdanju Frakture i prijevodu Mihaele Veline čitat će izbor iz svoje proze, kao i autori Aleksandra Filipović, Mladen Blažević te će glazbeno-književni nastup održati Želimir Periš i Roberto Vodanović Čopor.

Novu zbirku priča Senka Karuze predstavit će u subotu pisac Sven Popović, a svoja će djela čitati Lidija Deduš, Nuala O’Connor, Sara Kopeczky Bajić i Héctor Abad Faciolince.
Posljednji dan festivala Lidija Deduš, Luca Kozina, Zoran Ferić i Hassan Blasim čitat će svoju prozu u Zagrebu, a večer će razgovorom i koncertom zaključiti zagrebački glazbenik i dobitnik Porina Antun IDEM.

Festival organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Goethe-Institutom, Tradukijem, Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu i Literature Ireland.