prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Preventivni program prometne kulture za najmlađe

U Osnovnoj školi Fran Franković iz Rijeke 130 učenika prvih i drugih razreda uključujući i učenike posebnog razrednog odjela sudjelovalo je u Programu prometne kulture za najmlađe. 

Program je proveden u organizaciji udruge “Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu”, u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, PP Rijeka, GDCK Rijeka te DVD Drenova, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Program prometne kulture za najmlađe je hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 30 godina i provodi se u većini europskih zemalja. Program čine dva djela. Prvi dio je teorijski u trajanju od 45 minuta gdje su učenici u interaktivnom predavanju učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu. Drugi je praktičan dio gdje su učenici izašli na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon te na jedinstven način učili o sigurnosti u prometu u pravim mini električnim – automobilima uz nadzor instruktora. Učenici su imali priliku da se okušaju u ulozi vozača, prepoznaju prometne znakove, semafore, pješački prijelaz i sva ostala prometna obilježja.

U paralelno postavljenim radionicama, zahvaljujući partnerima, najmlađi učenici imali su priliku razgledati policijska i vatrogasna vozila, upoznati se s opremom vatrogasnog vozila, standardnom opremom vatrogasaca te se s radom Crvenog križa. Učenici su pored učenja o prometu, imali priliku proći radionice “Osnove prve pomoći” u organizaciji Crvenog križa, “Zaštita od požara za djecu” u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Drenova i uzimanju otisaka prstiju u organizaciji PU Primorsko-goranske. Po provedenoj obuci polaznici su dobili diplome.