prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prijatelji uživo ili na mreži- suradnja škole s udrugama

U Osnovnoj školi Ljudevita Gaja Nova Gradiška održana je pedagoška radionica na satu razrednika osmih razreda.

Što je to prijatelj? Ovo pitanje otvorilo je pedagošku radionicu na satu razrednika osmih razreda. Učenici su na post-it papiriće zapisivali što im je prvo padalo na pamet. Odgovori su se mogli grupirati u: osoba kojoj vjerujem, kojoj mogu reći sve, koja je iskrena prema meni, koja mi je oslonac, s kojom se zabavljam, koja mi pomaže, koja me poštuje, koja me podržava, koja o meni sve zna,…

Uslijedilo je individualno rješavanje radnog listića „Moj prijatelj u stvarnom i virtualnom svijetu“. Nastavili su sa komentiranjem odgovora i rasprava. Zaključili su da virtualni prijatelj ne može u cijelosti zamijeniti stvarnog prijatelja. Većina učenika izjasnila se da takvih prijatelja uživo imaju dva do tri.

U skupnom radu koji je bio slijedeći zadatak učenici su po skupinama radili zadatke: pozitivne (zabava, povjerenje, igranje igrica, dijeljenje tajni) i negativne strane (određeno vrijeme komuniciranja, manjak povjerenja, krađa identiteta, cyberbullying) odnosa na mreži, pozitivne (kontakt očima, viđenje osjećaja, bolja komunikacija, sigurnost, fizička pomoć, bolja zabava) i negativne strane (verbalno i fizičko nasilje, krađa, izdavanje tajni, izoliranje) odnosa uživo. Uočili su i mogućnosti poboljšanja odnosa na mreži i odnosa uživo (po mogućnosti se upoznati i uživo, po mogućnosti bez bilo kojeg oblika nasilja, poštovati se međusobno). Učenici su zaključili da bez obzira kakvi odnosi bili, imaju i pozitivne i negativne strane i da uvijek ima prostora za  poboljšanje jednih i drugih odnosa.

Ova radionica rađena je prema priručniku „Digitalni mediji i mentalno zdravlje“, a u sklopu projekta Udruge „Pozitiva“ pod nazivom “Izazovi i zamke odrastanja u digitalnom okruženju“. Udruga već dugi niz surađuje sa Osnovnom školom Ljudevita Gaja Nova Gradiška i kroz razne aktivnosti pozitivno djeluje na mentalno zdravlje učenika. Ovu radionicu vodila je članica Udruge, ujedno i zaposlenica škole, pedagoginja H. Kudra.